Шоколадов фонтан с маршмелоу и пресни плодове

Шоколадов фонтан с маршмелоу и пресни плодове
Предаване: Пекарната на Рудолф: Малките пекариГледайте в: Вторник, 18 май от 13:00 | Вторник, 18 май от 13:30

Начин на приготвяне:

  1. Накиснете листата желатин в студена вода.
  2. За бонбоните маршмелоу, с помощта на миксер разбийте белтъците с 50 г захар до получаването на сняг. Сипете 200 г захар, меда и водата в тенджерка и ги оставете да заврят. След това сместа трябва да достигне температура 121⁰С (измерете с кулинарен термометър), гответе още 2 минути.
  3. Внимателно, на тънка струйка добавете горещия захарен сироп към белтъчната пяна, при постоянно разбиване на най-високата степен на миксера. След това разбърквайте в продължение на 5 минути на средна степен.
  4. Изстискайте листовете желатин и ги добавете към пяната, докато разбърквате. Пресипете сместа в пош с гладък накрайник пяната в торбичка с гладка дюза. Със спираловидни движения шприцовайте сместа върху предварително подготвен кръг от хартия за печене посипана с пудра захар, за да не залепне. Оставете „блата“ да изсъхне на стайна температура поне за половин ден, а най-добре за един ден.
  5. Начупете шоколада и го разтопете на водна баня. Пресипете го в съд за фондю*.
  6. Нарежете плодовете на парчета и ги нанижете на дървени шишчета. Нарежете „блата“ от белтъчна пяна на правоъгълни парчета и ги нанижете на дървени шишчета. Нагрейте съда за фондю и поставете отдолу шишчетата с плодове и маршмелоу.

 

*Може да разтопите шоколада направо в съда за фондю.

Продукти

За маршмелоу:

  • 5 листа желатин (1 лист = приблизително 1,5 г)
  • 2 белтъка
  • 250 г захар
  • 75 мл вода
  • 75 г мед
  • пудра захар

 

За плодовите шишчета:

  • 200 г бяло грозде
  • 200 г ягоди
  • 1 малък пъпеш
  • ½ ананас
  • 1 манго

 

  • 1 кг готварски шоколад

Свързани рецепти