Шоколадов фонтан с маршмелоу и пресни плодове
Рецепта от: Рудолф ван Веен
- Накиснете листата желатин в студена вода.
- За бонбоните маршмелоу, с помощта на миксер разбийте белтъците с 50 г захар до получаването на сняг. Сипете 200 г захар, меда и водата в тенджерка и ги оставете да заврят. След това сместа трябва да достигне температура 121⁰С (измерете с кулинарен термометър), гответе още 2 минути.
- Внимателно, на тънка струйка добавете горещия захарен сироп към белтъчната пяна, при постоянно разбиване на най-високата степен на миксера. След това разбърквайте в продължение на 5 минути на средна степен.
- Изстискайте листовете желатин и ги добавете към пяната, докато разбърквате. Пресипете сместа в пош с гладък накрайник пяната в торбичка с гладка дюза. Със спираловидни движения шприцовайте сместа върху предварително подготвен кръг от хартия за печене посипана с пудра захар, за да не залепне. Оставете „блата“ да изсъхне на стайна температура поне за половин ден, а най-добре за един ден.
- Начупете шоколада и го разтопете на водна баня. Пресипете го в съд за фондю*.
- Нарежете плодовете на парчета и ги нанижете на дървени шишчета. Нарежете „блата“ от белтъчна пяна на правоъгълни парчета и ги нанижете на дървени шишчета. Нагрейте съда за фондю и поставете отдолу шишчетата с плодове и маршмелоу.
*Може да разтопите шоколада направо в съда за фондю.
Продукти
- За маршмелоу:
- 5 листа желатин (1 лист = приблизително 1,5 г)
- 2 белтъка
- 250 г захар
- 75 мл вода
- 75 г мед
- пудра захар
- За плодовите шишчета:
- 200 г бяло грозде
- 200 г ягоди
- 1 малък пъпеш
- ½ ананас
- 1 манго
- 1 кг готварски шоколад
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Стоян и Лора
Шоколадов кейк с шапка от маскарпоне
Рецепти Джейми Оливър
Оризов пудинг с ягодов конфитюр
Рецепти Джейми Оливър
Целувка с круши и шоколадов сос
Рецепти Джейми Оливър
Тиквени мъфини
Рецепти Нина Бабич
Бисквити с фъстъци ала Седрик Гроле
Рецепти Павел Павлов
Френски макарони с различни кремове*
Рецепти Павел Павлов
Целувчена торта с крем "Намелака"
Рецепти Павел Павлов
Лимонов тарт с лешници
Рецепти Павел Павлов
Деконструиран лимонов тарт с чипс от бял шоколад
Рецепти Павел Павлов
Малинов чийзкейк без печене