1. Сипете сметаната в касерола и добавете ваниловата паста. Разбъркайте и оставете сместа да кипне леко. Намалете силата на огъня, колкото да поддържате сметаната топла.

2. В голяма тенджера сипете бялата кристална захар, кафявата захар, водата и глюкозата. Разбъркайте и загрейте сместа до 145 градуса.

3. Добавете внимателно горещата сметана към захарния сироп, като разбърквате енергично. Внимавайте да не се изгорите от образувалата се пара. Добавете нарязаното на кубчета масло, златния сироп и щипка сол. Бъркайте докато маслото се разтопи. След това добавете сода бикарбонат и продължете да разбърквате. Температурата на сместа трябва да достигне до 119 градуса.

4. Дръпнете сместа от котлона и добавете двата вида шоколад - нарязан на ситно или под формата на чипс. Бъркайте енергично докато сместа се хомогенизира.

5. Пресипете сместа в предварително напръскана с олио и постлана с хартия квадратна тавичка. Поставете в хладилник за 30 минути. След това охладете на стайна температура.

6. Нарежете на малки квадратни парчета.

Продукти

  • 470 мл пълномаслена течна сметана
  • 2 ч.л. ванилова паста
  • 270 г фина кристална захар
  • 65 г кафява захар
  • 95 г течна глюкоза
  • 65 мл вода
  • 325 г безсолно масло
  • 40 г златен сироп
  • щипка сол
  • 4 г сода бикарбонат
  • 65 г млечен шоколад
  • 190 г натурален шоколад
  • олио

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички