Шоколадов чийзкейк без печене
Рецепта от: Кирстен Тиболс
Основата за точи чийзкейк е от какаови бисквити и разтопено масло, а пълнежът от крем-сирене и бита сметана. Има и много шоколад под формата на шоколадова глазура, с която сладкишът се залива накрая. По-напредналите в сладкарството могат да украсят чийзкейка с шоколадово цвете.
Продукти
- За основата:
- 80 г безсолно масло
- 200 г шоколадови бисквити
- За шоколадовата глазура:
- 150 г шоколад (54% какао)
- 110 мл течна сметана (35% масленост)
- 60 г течна глюкоза
- 1 ч.л. ванилов екстракт
- За пълнежа:
- 200 мл течна сметана 35%
- 430 г крем-сирене
- 50 г захар
- 15 г пудра захар
- ½ ч.л. прясно настъргано индийско орехче
- 1 ч.л. ванилова паста
- щипка сол
- 2 ч.л. лимонов сок
Начин на приготвяне:
- 1. За основата счукайте шоколадовите бисквити и добавете към тях разтопеното масло. Разбъркайте добре и прехвърлете в предварително намазана форма за тарт с подвижно дъно. Разпределете равномерно по дъното и стените на формата, като хубаво притискате. Поставете основата в хладилник.
- 2. За шоколадовата глазура сипете сметаната, глюкозата и ванилията в тенджерка и оставете сместа да заври. Изсипете горещата смес върху нарязания на парченца шоколад в стъклена купа. Разбъркайте енергично докато шоколадът се разтопи напълно, а сместа стане гладка и лъскава.
- 3. За пълнежа разбийте студената сметана с помощта на миксер, до увеличаване на обема и плътност. Пресипете сметаната в друга купа, ако работите със стоящ миксер. Разбийте крем-сиренето (то трябва да е със стайна температура), като смените приставката, до пухкавост. Добавете двата вида захар и индийското орехче. Разбийте отново. Накрая добавете ваниловия екстракт и лимоновия сок. Разбийте.
- 4. Добавете половината бита сметана към крем-сиренето и разбъркайте внимателно с шпатула. След това добавете и останалата бита сметана.
- 5. Изсипете половината пълнеж върху охладената основа и го разстелете по дъното. Върху нея сипете 2 с.л. шоколадова глазура и с помощта на лъжица смесете двете смеси, за да се получи мраморен ефект. След това изсипете останалия пълнеж и още 2 с.л. от шоколадовата глазура. Размесете отново с лъжица. поставете чийзкейка в хладилник за 1 час.
- 6. Извадете охладения чийзкейк от формата и го поставете в голяма чиния. Излейте останалата шоколадова глазура в средата. С помощта на шпатула разнесете равномерно глазурата по цялата повърхност. Сервирайте веднага или охладете преди това.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Стоян и Лора
Тарт с желирани плодове
Рецепти Нина Бабич
Тарт със сливи
Рецепти Къртис Стоун
Индивидуални пайчета Банофи
Рецепти Рудолф ван Веен
Плодов тарт със скир
Рецепти Марта Стюарт
Кифлички със сушени плодове
Рецепти Рудолф ван Веен
Коледни пайчета
Рецепти Рудолф ван Веен
Нормандски ябълков пай
Рецепти Мери Бери
Галет с круши и боровинки
Рецепти Стоян и Лора
Пай с мляко и ориз
Рецепти Стоян и Лора
Пай с извара