Основата за точи чийзкейк е от какаови бисквити и разтопено масло, а пълнежът от крем-сирене и бита сметана. Има и много шоколад под формата на шоколадова глазура, с която сладкишът се залива накрая. По-напредналите в сладкарството могат да украсят чийзкейка с шоколадово цвете.

Продукти

  • За основата:
  • 80 г безсолно масло
  • 200 г шоколадови бисквити
  • За шоколадовата глазура:
  • 150 г шоколад (54% какао)
  • 110 мл течна сметана (35% масленост)
  • 60 г течна глюкоза
  • 1 ч.л. ванилов екстракт
  • За пълнежа:
  • 200 мл течна сметана 35%
  • 430 г крем-сирене
  • 50 г захар
  • 15 г пудра захар
  • ½ ч.л. прясно настъргано индийско орехче
  • 1 ч.л. ванилова паста
  • щипка сол
  • 2 ч.л. лимонов сок

Начин на приготвяне:

  • 1. За основата счукайте шоколадовите бисквити и добавете към тях разтопеното масло. Разбъркайте добре и прехвърлете в предварително намазана форма за тарт с подвижно дъно. Разпределете равномерно по дъното и стените на формата, като хубаво притискате. Поставете основата в хладилник.
  • 2. За шоколадовата глазура сипете сметаната, глюкозата и ванилията в тенджерка и оставете сместа да заври. Изсипете горещата смес върху нарязания на парченца шоколад в стъклена купа. Разбъркайте енергично докато шоколадът се разтопи напълно, а сместа стане гладка и лъскава.
  • 3. За пълнежа разбийте студената сметана с помощта на миксер, до увеличаване на обема и плътност. Пресипете сметаната в друга купа, ако работите със стоящ миксер. Разбийте крем-сиренето (то трябва да е със стайна температура), като смените приставката, до пухкавост. Добавете двата вида захар и индийското орехче. Разбийте отново. Накрая добавете ваниловия екстракт и лимоновия сок. Разбийте.
  • 4. Добавете половината бита сметана към крем-сиренето и разбъркайте внимателно с шпатула. След това добавете и останалата бита сметана.
  • 5. Изсипете половината пълнеж върху охладената основа и го разстелете по дъното. Върху нея сипете 2 с.л. шоколадова глазура и с помощта на лъжица смесете двете смеси, за да се получи мраморен ефект. След това изсипете останалия пълнеж и още 2 с.л. от шоколадовата глазура. Размесете отново с лъжица. поставете чийзкейка в хладилник за 1 час.
  • 6. Извадете охладения чийзкейк от формата и го поставете в голяма чиния. Излейте останалата шоколадова глазура в средата. С помощта на шпатула разнесете равномерно глазурата по цялата повърхност. Сервирайте веднага или охладете преди това.

Свързани рецепти

Виж всички