Цитгрусовата марината придава на месото аромат и го прави по-крехко. Аспержите пък се поливат с маринатата след като се изпекат. Много вкусен и лесен начин за приготвяне на храна на открито.

Продукти

  • 500 г свинска плешка
  • 250-500 г зелени аспержи
  • 1 глава лук
  • 4 скилидки чесън
  • 1 портокал, кора и сок
  • 2 с.л. сумак
  • 1 с.л. сушена мента
  • шепа пресен кориандър
  • 3 с.л. зехтин
  • сол и черен пипер

Начин на приготвяне:

  • 1. За маринатата нарежете лука и чесъна на много ситно и ги сложете в купа. Настържете фино кората на портокала и изтискайте сока му. Добавете сумака, сушената мента, сол и черен пипер. Нарежете листата кориандър на ситно и добавете и тях. Накрая добавете 2-3 с.л. зехтин и разбъркайте много добре. Разделете маринатата в две купи.
  • 2. Изрежете излишната мазнина от месото и го нарежете на кубчета. Сложете ги в едната купа с марината и разбъркайте много добре. Поставете в хладилник за 30 минути. След това нанижете месото на по 2 шишчета (ако използвате дървени, накиснете ги предварително в студена вода). Печете шишчетата със свинско върху директен огън на барбекюто, по 5-6 минути от всяка страна.
  • 3. Изрежете или отчупете твърдата част на аспержите. Разрежете аспержите на две и ги нанижете на по 2 шишчета. Поръсете ги със сол и зехтин и ги сложете върху директен огън, трябва да чуете цвърчене. Печете докато омекнат. Прехвърлете изпечените аспержи в чиния и ги поръсете с отделената марината.

Свързани рецепти

Виж всички