Шишчета с кюфтенца

Сместа за кюфтенцата са от телешка кайма, хлебни трохи, яйца и пармезан. Нанизват се на шишчета заедно с кръгчета тиквички и чери домати. Пекат се за кратко на загрята скара. Свежо и вкусно!

Продукти

  • 500 г телешка кайма
  • 100 г настърган пармезан
  • 1 скилидка чесън
  • 100 г хлебни трохи
  • 2 яйца
  • шепа нарязан магданоз
  • 2 тъмнозелени тиквички
  • 20 чери доматчета
  • 1 ч.л. сол
  • 0.5 ч.л. прясно смлян черен пипер
  • 1 с.л. зехтин
  • 0.5 ч.л. едър лют червен пипер

Начин на приготвяне:

  • 1. Накиснете дървени шишчета в студена вода.
  • 2. В купа сложете каймата, настъргания пармезан, яйцата, смлените хлебни трохи, нарязаната на ситно обелена скилидка чесън, магданоза. Овкусете със сол и черен пипер. По желание добавете и лют червен пипер. Омесете всичко много добре с ръце.
  • 3. Оформете малки топчета /колкото лешник/ от каймата. 
  • 4. Измийте и подсушете тиквичките. Отстранете краищата им и ги нарежете на кръгчета  дебелина 2 см.
  • 5. С мокри ръце започнете да редите шишчетата, като оставите по 3 см. свободни отгоре и отдолу. Кюфтенцата увивайте около шишчето, като ги притискате леко, а след това редувайте тиквичка и чери доматче. Поръсете шишчетата с малко зехтин и ги поръсете със сол и черен пипер.
  • 6. Печете шишчетата от всички страни върху добре загрята скара или грил-тиган, 8-10 минути, до златисто.

Свързани рецепти

Виж всички