Шарена торта за рожден ден
Рецепта от: Донал Скиан
1. За тортата разбийте мекото масло със захарта с помощта на миксер, докато сместа стане гладка и пухкава. Добавете яйцата едно по едно, без да спирате разбиването. Добавете 1/3 от количеството брашно, като го сипвате лъжица по лъжица, при непрекъснато разбъркване. Добавете бакпулвера. След това добавете 1/3 от киселото мляко. Продължете да добавяте брашно и кисело мляко като ги редувате. Разбийте до хомогенност. Накрая добавете захарните пръчици и разбъркайте с помощта на шпатула.
2. Намаслете дъното и стените на правоъгълна тавичка (33х23 см) и постелете дъното и стените с хартия за печене. Изсипете сместа в тавичката и печете в предварително загрята фурна на 180 градуса с вентилатор 50 минути. Проверявайте готовността на тортата с помощта на клечка, тя трябва да излезе напълно чиста. След изваждане от фурната оставете тортата да изстине 5-10 минути. След това я извадете и я поставете с долната страна нагоре върху решетка да изстине напълно.
3. За глазурата разбийте маслото с помощта на миксер до пухкавост. Добавете пудрата захар малко по малко, при непрекъснато разбиване. Добавете ваниловата паста и няколко капки розова боя и гореща вода. Разбийте докато сместа стане хомогенна и цветът и изсветлее.
4. Разнесете глазурата на равномерен слой върху тортата. Поръсете с цветни захарни пръчици и нарежете на еднакви квадратни парчета.
Продукти
- 400 г безсолно масло
- 350 г фина захар
- 6 яйца
- 2 ч.л. ванилова паста
- 430 г брашно
- 1 ч.л. бакпулвер
- 300 мл мътеница или кисело мляко
- 80 г цветни захарни пръчици
- За глазурата:
- 200 г безсолно масло
- 300 г пудра захар
- 2 ч.л. ванилова паста
- розова боя
- 1-2 с.л. гореща вода
- цветни захарни пръчици
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Стоян и Лора
Шоколадов кейк с шапка от маскарпоне
Рецепти Джейми Оливър
Оризов пудинг с ягодов конфитюр
Рецепти Джейми Оливър
Целувка с круши и шоколадов сос
Рецепти Нина Бабич
Бисквити с фъстъци ала Седрик Гроле
Рецепти Павел Павлов
Френски макарони с различни кремове*
Рецепти Павел Павлов
Целувчена торта с крем "Намелака"
Рецепти Павел Павлов
Лимонов тарт с лешници
Рецепти Павел Павлов
Деконструиран лимонов тарт с чипс от бял шоколад
Рецепти Павел Павлов
Малинов чийзкейк без печене
Рецепти Джейми Оливър
Суфле с ревен и яйчен крем