Начин на приготвяне:

1. Изстържете люспите на почистените от вътрешности шарани и ги измийте под течаща вода.
2. Постелете голяма плоска тава с лист алуминиево фолио, а върху него - лист хартия за печене. Поръсете една щипка сол и олиото. Стрийте 3 гвоздейчета карафил и 3 зърна хвойна с ръка и ги поръсете. добавете 4 зърна черен пипер, дафиновите листа и накъсани 3 стръка мащерка.
3. Обелете и нарежете на тънки филийки чесъна, а лука - на полумесеци. Нарежете лимона, половината портокал и половината зелена чушка на тънки кръгчета. Разпределете всичко върху подправките. Поръсете стафидите и полейте с бирата, сока на половин портокал и оцета. Накрая поръсете червен пипер.
4. Поставете двата цели шарана върху приготвеното легло от подправки, плодове и зеленчуци. Върху рибата разпръснете останалата половина продукти и подправки.
5. Завийте с лист хартия за печене, а върху него лист алуминиево фолио. Затворете рибата като пакет, но оставете пространство, за да циркулира парата. Печете в предварително загрята фурна на 190 градуса 40-50 минути.
6. Сварете картофите, обелете ги и ги нарежете на едро.
7. Разопаковайте рибата и я извадете в чиния. Върху рибата разпределете лука, чушката, портокала, стафидите. Отстрани подредете варените картофи. Поръсете със ситно нарязан магданоз.
8. Течността пресипете в тиган и я редуцирайте. накрая добавете масло и бъркайте до хомогенност. Полейте рибата със соса.

Продукти

  • 2 шарана
  • 250 мл бира
  • 2 щипки едра сол
  • 1 ч.л. олио
  • 8 зърна черен пипер
  • 4 зърна бахар
  • 4 гвоздейчета карамфил
  • 6 зърна хвойна
  • 2 дафинови листа
  • 6 стръка мащерка
  • 6 скилидки чесън
  • 1 глава лук
  • 2 шепи дребни стафиди
  • 1 ч.л. червен пипер
  • 1 портокал
  • 0.5 зелена чушка
  • 3 кръгчета лимон
  • 4 с.л. червен винен оцет
  • 1 с.л. масло
  • 1 кг картофи
  • 0.5 връзка магданоз

Свързани рецепти