Семифредото е италиански сладоледен десерт, затова изисква да престои във фризер поне 4 часа. В тази рецепта се добавят характерни за Балканите продукти - кадаиф, сладко от зелени смокини и орехи, които превръщат десерта в истински шедьовър.

Продукти

  • 4 яйца (на стайна температура)
  • 140 г захар
  • 300 мл сладкарска сметана
  • 100 г сладко от зелени смокини
  • 150 г пресен кадаиф
  • 50 г краве масло
  • 50 г печени солени орехи
  • 1 ч.л. есенция ванилия

Начин на приготвяне:

  • 1. Нарежете кадаифа и гo запържете в масло до златисто. Прибавете 40 г от захарта и оставете да стане леко карамелен. Налейте 100 мл вода и дръжте на котлона, докато тя се изпари, след това дръпнете от огъня и охладете.
  • 2. Накълцайте орехите и нарежете смокините на малки парчета.
  • 3. Разделете яйцата на жълтъци и белтъци. Разбийте ги поотделно с по 50 г захар, белтъците трябва да са на сняг. Разбийте и сметаната.
  • 4. Смесете охладения кадаиф с орехите, смокините и разбитите жълтъци. Прибавете внимателно разбитите белтъци, а накрая и есенцията ванилия и сметаната.
  • 5. Покрийте форма терин (30 см дължина) с прозрачно фолио, сложете сместа вътре и покрийте с фолио. Приберете във фризер да стегне за 4 часа.
  • 6. Извадете, махнете фолиото и нарежете.
  • Съвет: По желание поръсете с орехи.

Свързани рецепти

Виж всички