Семифредо със смокини, кадаиф и орехи
Рецепта от: Стоян и Лора
Семифредото е италиански сладоледен десерт, затова изисква да престои във фризер поне 4 часа. В тази рецепта се добавят характерни за Балканите продукти - кадаиф, сладко от зелени смокини и орехи, които превръщат десерта в истински шедьовър.
Продукти
- 4 яйца (на стайна температура)
- 140 г захар
- 300 мл сладкарска сметана
- 100 г сладко от зелени смокини
- 150 г пресен кадаиф
- 50 г краве масло
- 50 г печени солени орехи
- 1 ч.л. есенция ванилия
Начин на приготвяне:
- 1. Нарежете кадаифа и гo запържете в масло до златисто. Прибавете 40 г от захарта и оставете да стане леко карамелен. Налейте 100 мл вода и дръжте на котлона, докато тя се изпари, след това дръпнете от огъня и охладете.
- 2. Накълцайте орехите и нарежете смокините на малки парчета.
- 3. Разделете яйцата на жълтъци и белтъци. Разбийте ги поотделно с по 50 г захар, белтъците трябва да са на сняг. Разбийте и сметаната.
- 4. Смесете охладения кадаиф с орехите, смокините и разбитите жълтъци. Прибавете внимателно разбитите белтъци, а накрая и есенцията ванилия и сметаната.
- 5. Покрийте форма терин (30 см дължина) с прозрачно фолио, сложете сместа вътре и покрийте с фолио. Приберете във фризер да стегне за 4 часа.
- 6. Извадете, махнете фолиото и нарежете.
- Съвет: По желание поръсете с орехи.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Павел Павлов
Гофрети със сладко от круши и карамелен сос
Рецепти Надия Хюсеин
Десерт „Каменист път“ с ябълки и бял шоколад
Рецепти Стоян и Лора
Домашна халва с брашно
Рецепти Стоян и Лора
Тарталети от точени кори с круши
Рецепти Стоян и Лора
Топла грис халва с шамфъстъци и сладолед
Рецепти Стоян и Лора
Бонбони от кокос и малини
Рецепти Кирстен Тиболс
Шоколадова нуга
Рецепти Ейнсли Хариът
Сметанов крем с пюре от ягоди и бъз
Рецепти Ейнсли Хариът
Малки палачинки със сладко от ревен и малини и сметана
Рецепти Стоян и Лора
Палачинки с домашен течен шоколад