Семифредото е сладоледен десерт, тук оформен на индивидуални порции. Приготвя се от пълномаслена сметана, кисело мляко и бял шоколад. Допълнителният слой е от ягодов сос.

Продукти

  • За ягодовия сироп:
  • 70 г захар
  • 300 г ягоди
  • 2 шушулки ванилия
  • За семифредото:
  • 650 мл пълномаслена течна сметана
  • 100 г бял шоколад
  • 150 мл заквасена сметана
  • 1 шушулка ванилия
  • 65 мл кисело мляко
  • За гарниране:
  • 300 г ягоди

Начин на приготвяне:

  • 1. За ягодовия сироп сипете в стъклена купа захарта, остърганата вътрешност на шушулките ванилия и самите шушулки, и почистените и нарязани на четвъртинки или осминки ягоди. Поставете купата на водна баня и разбъркайте. Гответе на слаб огън 30 минути. Прецедете сиропа в по-малка купа и го оставете да изстине напълно.
  • 2. За семифредото сипете течната сметана в тенджерка и добавете остърганата вътрешност на шушулката ванилия. Загрейте до кипване. Излейте горещата сметана върху начупения в купа бял шоколад. Разбъркайте докато шоколадът се разтопи напълно.
  • 3. Разбийте заквасената сметана до полуплътност и добавете към нея киселото мляко. Разбъркайте. Добавете тази смес на 2 пъти към шоколадовата смес, като разбърквате вниметалено с шпатула. Добавете и половината охладен ягодов сироп. Разбъркайте.
  • 4. В рингчета за пържени яйца поставете хартиени кошнички, като ги разширите леко в долната им част. Поставете рингчетата в тава. Разпределете сместа в кошничките. Поставете във фризер за 4 часа.
  • 5. Разпределете останалия ягодов сироп върху семифредото и поставете във фризер за още 2 часа.
  • 6. Извадете всяко семифредо от рингчето, отстранете хартиената кошничка и поставете върху десертна чиния. Гарнирайте с нарязани на кубчета ягоди.

Свързани рецепти

Виж всички