Семифредо с ягоди и сметана
Рецепта от: Кирстен Тиболс
Семифредото е сладоледен десерт, тук оформен на индивидуални порции. Приготвя се от пълномаслена сметана, кисело мляко и бял шоколад. Допълнителният слой е от ягодов сос.
Продукти
- За ягодовия сироп:
- 70 г захар
- 300 г ягоди
- 2 шушулки ванилия
- За семифредото:
- 650 мл пълномаслена течна сметана
- 100 г бял шоколад
- 150 мл заквасена сметана
- 1 шушулка ванилия
- 65 мл кисело мляко
- За гарниране:
- 300 г ягоди
Начин на приготвяне:
- 1. За ягодовия сироп сипете в стъклена купа захарта, остърганата вътрешност на шушулките ванилия и самите шушулки, и почистените и нарязани на четвъртинки или осминки ягоди. Поставете купата на водна баня и разбъркайте. Гответе на слаб огън 30 минути. Прецедете сиропа в по-малка купа и го оставете да изстине напълно.
- 2. За семифредото сипете течната сметана в тенджерка и добавете остърганата вътрешност на шушулката ванилия. Загрейте до кипване. Излейте горещата сметана върху начупения в купа бял шоколад. Разбъркайте докато шоколадът се разтопи напълно.
- 3. Разбийте заквасената сметана до полуплътност и добавете към нея киселото мляко. Разбъркайте. Добавете тази смес на 2 пъти към шоколадовата смес, като разбърквате вниметалено с шпатула. Добавете и половината охладен ягодов сироп. Разбъркайте.
- 4. В рингчета за пържени яйца поставете хартиени кошнички, като ги разширите леко в долната им част. Поставете рингчетата в тава. Разпределете сместа в кошничките. Поставете във фризер за 4 часа.
- 5. Разпределете останалия ягодов сироп върху семифредото и поставете във фризер за още 2 часа.
- 6. Извадете всяко семифредо от рингчето, отстранете хартиената кошничка и поставете върху десертна чиния. Гарнирайте с нарязани на кубчета ягоди.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Джейми Оливър
Оризов пудинг с ягодов конфитюр
Рецепти Павел Павлов
Гофрети със сладко от круши и карамелен сос
Рецепти Джейми Оливър
Суфле с ревен и яйчен крем
Рецепти Надия Хюсеин
Десерт „Каменист път“ с ябълки и бял шоколад
Рецепти Стоян и Лора
Домашна халва с брашно
Рецепти Ейнсли Хариът
Мелба със сладолед, медена пита и сос "Бътърскоч"
Рецепти Стоян и Лора
Тарталети от точени кори с круши
Рецепти Стоян и Лора
Топла грис халва с шамфъстъци и сладолед
Рецепти Ейнсли Хариът
Чийзкейк с ягоди в бурканчета
Рецепти Стоян и Лора
Бонбони от кокос и малини