Семифредо "Френска нуга"

Семифредо "Френска нуга"

Начин на приготвяне:

1. Нарежете бадемите на ситно. Карамелизирайте 50 г захар в тиган и добавете нарязаните бадеми. Разбъркайте. Прехвърлете карамелизираните бадеми върху силиконов килим и ги оставете да се охладят. След това ги натрошете. 

2. Разбийте сметаната с ваниловата захар, докато стане пухкава. Разделете яйцата на жълтъци и белтъци. Разбийте ги поотделно с по 100 г от захарта. Жълтъците трябва да удвоят обема си и да станат със светложълт цвят. Белтъците трябва да станат на сняг.

3. Нарежете смокините на малки кубчета. В голяма купа смесете жълтъците с карамелените бадеми и смокините, добавете и марсалата. След това добавете белтъците и сметаната, като разбърквате внимателно. 

4. Покрийте форма терин с предварително намокрена и изцедена хартия за печене. Изсипете сместа във формата, покрийте с прозрачно фолио и поставете във фризер за 4 часа. 

5. Пасирайте малините със захарта и ги прецедете. 

6. Извадете семифредото от формата и го нарежете на филии. поднесете с малинов сос. 

Съвет:
Ако не искате да консумирате сурови яйца, разбийте жълтъците на водна баня, а белтъците разбийте с горещ захарен сироп.

Продукти

  • 250 г захар
  • 150 г печени солени бадеми
  • 150 г сладко от зелени смокини
  • 4 яйца
  • 50 мл вино марсала
  • 400 мл течна животинска сметана
  • 10 г бурбонска ванилова захар

За соса:

  • 200 г замразени малини
  • 50 г захар

Свързани рецепти