©2019 Jamie Oliver Enterprises Ltd, Photographer David Loftus
Селски зеленчуков пай

Тази рецепта за селски зеленчуков пай е пиршество за вегетарианците. Паят е направен с различни видове зеленчуци, леща и гъби.

Продукти

  • 10 г сушени манатарки
  • 2 големи стръка праз
  • 3 моркова
  • 500 г жълта ряпа
  • 500 г целина
  • зехтин
  • 3 стръка пресен розмарин
  • 1 ч.л. семена кимион
  • 2 кг картофи
  • 40 г безсолно масло
  • малко прясно мляко
  • 1 глава лук
  • 1 ч.л. екстракт от мая (мармит)
  • 3 с.л. доматено пюре
  • 400 г леща от консерва
  • сол и черен пипер

Начин на приготвяне:

  • 1. В каната на блендер сложете сушените гъби и ги залейте с 600 мл гореща вода. Оставете ги за 20 минути.
  • 2. Почистете праза, морковите и целината и ги нарежете на кубчета от по 2 см.
  • 3. Сипете 2 с.л. зехтин в плитка тенджера с огнеупорни дръжки и капак. Щом се загрее, пуснете листенцата розмарин за 1 минута, докато започнат да пукат. Извадете ги върху кухненска хартия.
  • 3. В загретия зехтин пуснете първо семената кимион, а след това нарязаните зеленчуци.  Овкусете със сол и черен пипер, захлупете частично съда и гответе 30 минути на умерен огън, като разбърквате периодично.
  • 4. Обелете картофите и ги нарежете на едро. Сварете ги в тенджера с подсолена вода, до омекване. Прецедете ги и ги намачкайте. Добавете маслото и малко мляко, за да получите гладко пюре. Овкусете със сол и черен пипер.
  • 5. Обелете главата лук и я разрежете на четвъртинки. Добавете ги при накиснатите сушени гъби заедно с екстракта от мая и доматеното пюре. Смелете всичко до гладкост.
  • 6. Изсипете сместа с гъби при зеленчуците и гответе още 20 минути, като често разбърквате и обирате всичко от дъното на съда. Добавете лещата заедно с течността и оставете да заври. Дръпнете от огъня, опитайте и овкусете.
  • 7. Изсипете картофеното пюре върху сместа от зеленчуци и леща и го заравнете. Печете в предварително загрята фурна на 190 градуса 30 минути.
  • 8. Поднесете селския пай, поръсен с хрупкави листенца розмарин и с гарнитура от сварени на пара зеленолистни зеленчуци.

Свързани рецепти

Виж всички