Селски ябълков пай
1. Обелете ябълките и ги нарежете на тънки резени. Поставете резените в купа и ги поръсете със захарта и канелата. Разбъркайте добре.
2. За тестото в голяма купа разбъркайте мекото масло със захарта до хомогенност. Добавете солта, канелата и остърганата вътрешност на шушулката ванилия. Разбъркайте. Добавете яйцата едно по едно, като след добавянето на всяко разбърквате. 
3. Добавете брашното и бакпулвера и разбъркайте до хомогенност. Добавете прясното мляко и разбъркайте - ще се получи гладко кексово тесто.
4. Изсипете тестото в предварително намаслена дълбока керамична форма за пай. Разстелете тестото по дъното равномерно. върху него подредете резените ябълки - под формата на ветрило, отвън навътре. Печете пая в предварително загрята фурна на 180 градуса 30 минути.
5. За глазурата сипете белтъка в купичка. Добавете няколко лъжици пудра захар и разбъркайте енергично, до хомогенност. Добавете още захар, ако е необходимо - тлазурата трябва да е полутечна.
6. Пресипете глазурата във фунийка, направена от хартия за печене. Отрежете края и тънко и поръсете поизстиналия сладкиш. Поднесете пая леко топъл.

Продукти

  • 2 ябълки 85 г захар 1 ч.л. канелаЗа тестото:1 шушулка ванилия 115 г меко масло 225 г кафява захар 1 ч.л. канела 2 яйца 210 г брашно 1 с.л. бакпулвер щипка сол 75 мл прясно млякоЗа глазурата:0.5 белтък 8 с.л. пудра захар

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички