Начин на приготвяне:

1. За да приготвите хрупкаво и многопластово маслено тесто, е необходимо да използвате много студено масло, нарязано на малки кубчета, както и почти да не работите с ръце.
Сипете брашното в купа и добавете захарта и солта към него. Разбъркайте с помощта на вилица. Добавете малките кубчета масло и с ръце съвсем леко и съвсем за кратко претрийте продуктите до образуването на едри трохи. Оформете кладенче в тестото.
2. В купа разбийте яйцето и добавете към него студената вода и оцета. Разбийте. Добавете в кладенчето на тестото. С помощта на две вилици смесете тестото внимателно, без натиск и за кратко. В тестото трябва да си личат маслените топчета. Изсипете тестото го върху лист хартия за печене и го увийте като в пакет. Поставете в хладилник за 30 минути.
3. Обелете стъблата ревен и ги нарежете на едри парчета. Сложете ги в купа и ги поръсете със захарта и брашното. Разбъркайте добре.
4. Развийте тестото и го поставете върху набрашнен плот. Поръсете и тестото с брашно и разточете лист във формата на кръг, с дебелина 1-1.5 см, като често го завъртате на четвърт оборот. Изсипете пълнежа от ревен по средата на кръга от тесто. Завийте краищата на тестото навътре така, че да остане малко кръгче непокрит пълнеж.
5. Печете тартата в предварително силно загрята фурна на 210 градуса 25-30 минути.
6. Охладете тартата върху решетка и поръсете леко с пудра захар. Начупете на парчета и сервирайте.

Продукти

За тестото:

  • 250 г брашно
  • 1.5 с.л. захар
  • 1 ч.л. едра сол
  • 170 г студено масло
  • 1 яйце
  • 1.5 с.л. ябълков оцет
  • 80 мл леденостудена вода

За пълнежа:

  • 5 стъбла ревен
  • 75 г захар
  • 3 с.л. брашно

Свързани рецепти