Сарми с лозови листа
Рецепта от: Примож Долничар
Това е рецепта за сарми с домашно приготвени лозови листа и смляно на момента свинско месо. Класическа за региона на Балканите рецепта, представена от словенския готвач Примож Долничар.
Продукти
- 1 кг свински врат
- 30-40 бр. лозови листа от буркан
- 150 г ориз
- 1 глава лук
- 3 скилидки чесън
- ½ връзка магданоз
- ¼ връзка копър
- 2 органични лимона
- 1 лимон, сок
- зехтин
- сол и черен пипер
Начин на приготвяне:
- 1. Нарежете свинското месо на парчета и го смелете на кайма. Прехвърлете в голяма купа.
- 2. Извадете лозовите листа от буркана и ги накиснете в купа със студена вода за 30 минути.
- 3. Измийте ориза добре под течаща вода и го прецедете. Добавете го към каймата. Нарежете лука и скилидките чесън на ситно и добавете и тях. Добавете нарязаните магданоз и копър и овкусете със сол и черен пипер. Омесете добре сместа с ръце.
- 4. Постелете дъното на тенджера с лозови листа. Върху тях подредете нарязаните на кръгчета 2 органични лимона.
- 5. По средата на всяко лозово листо поставете от сместа с кайма и ориз и завийте на руло/сарма. Подредете сармите в тенджерата, плътно една до друга. Залейте сармите със 100 мл зехтин и сока на 1 лимон. Поставете тенджера върху сармите и залейте с вода. Захлупете съда и оставете сармите да къкрят 45 минути.
- 6. Поднесете сармите с месо и ориз с няколко лъжици домашно кисело мляко.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Къртис Стоун
Свински пържоли в хавайски стил
Рецепти Джейми Оливър
Печени свински ребра с британски барбекю сос
Рецепти Том Керидж
Бургер с чоризо
Рецепти Ейнсли Хариът
Хапки с диня, кокос и свинско
Рецепти Гордън Рамзи
Свинско на тиган със сладко-кисели чушки
Рецепти Донал Скиан
Букатини с кюфтенца
Рецепти Найджъл Слейтър
Печени свински ребра с мед и анасон
Рецепти Стоян и Лора
Бърза мусака
Рецепти Донал Скиан
Рулца със свинско чар сиу
Рецепти Стоян и Лора
Винен кебап с пюре от кореноплодни зеленчуци