Сардини със сос хариса

Сардини със сос хариса

Начин на приготвяне:

1. В купичка смесете пълна с.л. хариса със сока на 1 лимон и 1-2 с.л. зехтин. Разбъркайте.
2. Почистете рибите от вътрешности и ги измийте добре. Поставете ги върху добре загрят грил-тиган или скара и ги поръсете със сол и черен пипер. Намажете рибите с малко от соса. Щом се запекат до златисто от едната страна, около 5 минути, ги обърнете и отново поръсете със сол и черен пипер и намажете с хариса. Поставете половин лимон в тигана, да се запече.
3. Сипете кус-куса в купа и го залейте с 300 мл вряща вода. Захлупете го с чиния и го оставете за 10-15 минути. Разрохкайте кус-куса с помощта на вилица. Добавете нарязаните маслини, натрошеното сирене и нарязаните на ситно пресен лук и мента. разбъркайте и овкусете със сол, лимонов сок и зехтин.
4. В единия ъгъл на голяма дървена дъска сложете руколата и я овкусете с малко сол, лимонов сок и зехтин. В другия ъгъл сипете 2 с.л. кисело мляко и 1 с.л. от соса с хариса и разбъркайте леко. Изсипете кус-куса и го разстелете. Върху него подредете печената риба.

За повече рецепти и информация посетете www.jamieoliver.com

Продукти

За сардините:

  • 8 сардини
  • сол и черен пипер
  • зехтин
  • 1 с.л. хариса
  • 2 лимона
  • 4 шепи рукола
  • 3 с.л. кисело мляко

За кус-куса:

  • 200 г кус-кус
  • 5 черни маслини Таджаска
  • 2 стръка пресен лук
  • 2 стръка мента
  • 100 г сирене фета

Свързани рецепти