Тази лакса е много популярна в Саравак, но повечето хора я приготвят с готова паста за основа. Рецептата за саравак лакса има много варианти, но повечето от тях включват супа с кокосова сметана и много подправки, оризови нудли, скариди, варено пилешко месо, кълнове и ленти омлет.  Сервира се със самбал белакан и резени лайм.

Продукти

  • 1 цяло пиле
  • 750 г големи скариди
  • ¼ ч.ч. олио
  • 2 с.л. паста от тамаринд + ½ ч.ч. гореща вода
  • 400 мл кокосова сметана
  • 300 г тънки оризови нудъли Вермичели
  • 150 г соеви кълнове
  • краставица
  • самбал белакан
  • лайм
  • За омлета:
  • 4 яйца
  • сол
  • За ремпата:
  • 2 см запечен белакан
  • 10 глави лук шалот или 4 глави червен лук
  • 12 скилидки чесън
  • 10 см галангал
  • 6 дълги люти чушки
  • 6 сушени люти червени чушки (накиснати в топла вода)
  • 4 стръка лимонена трева (само бялата част)
  • 50 г ядки кукуи
  • 1 ½ ч.ч. печени безсолни фъстъци
  • листа кориандър
  • За сухите подправки:
  • 50 г семена кимион
  • 10 г семена кориандър
  • 6 звездички анасон
  • 8 гвоздейчета карамфил
  • 1 индийско орехче
  • 8 шушулки кардамон

Начин на приготвяне:

  • 1. Сложете цялото пиле в голяма тенджера и го покрийт е с вода. Изчакайте да заври и варете 45 минути, като в началото обирате пяната по повърхността. Извадете пилето и отделете месото.
  • 2. Върнете бульона върху котлона. В него поставете костите на пилето и обвивките на скаридите (не отстранявайте опашките им). Варете на слаб огън 1 час, след това прецедете бульона и отстранете обвивките на скаридите и пилешките кости.
  • 3. Запечете сухите подправки в сух тиган, докато започнат да отделят аромата си. След това ги смелете на фина пудра в хаванче или в блендер.
  • 4. За ремпата смелете обелените и нарязани продукти в блендер с малко вода, ако е необходимо, докато се получи паста.
  • 5. За лаксата запържете 2 големи с.л. ремпа в дълбок тиган или тенджера в олио, за около 15 минути, докато мазнината започне да се отделя от нея. Добавете прецедената вода от пастата тамаринд и около 1.5 литър бульон. Щом сместа заври, варете 5 минути. Добавете кокосовата сметана и изчакайте лаксата отново да заври. Овкусете със сол и захар. Пуснете скаридите в лаксата и варете 2 минути. Извадете ги.
  • 6. За омлета разбийте яйцата много добре с щипка сол. Сипете олио в плосък тиган и сипете тънък слой яйца. Обърнете омлета върху дървена дъска и навийте на цилиндрично руло. След това нарежете на тънки ленти. Продължете да правите омлети, докато яйцата свършат.
  • 7. Сварете оризовите нудъли според указанията на пакета и ги прецедете.
  • 8. За да сглобите ястието в голяма купа сложете вермичели и залейте с лакса. Гарнирайте с пилешко месо, скариди, омлет, нарязана на тънки лентички краставица, самбал белакан и резени лайм.

Свързани рецепти

Виж всички