Саравак лакса
Рецепта от: Адам Лайо
Тази лакса е много популярна в Саравак, но повечето хора я приготвят с готова паста за основа. Рецептата за саравак лакса има много варианти, но повечето от тях включват супа с кокосова сметана и много подправки, оризови нудли, скариди, варено пилешко месо, кълнове и ленти омлет. Сервира се със самбал белакан и резени лайм.
Продукти
- 1 цяло пиле
- 750 г големи скариди
- ¼ ч.ч. олио
- 2 с.л. паста от тамаринд + ½ ч.ч. гореща вода
- 400 мл кокосова сметана
- 300 г тънки оризови нудъли Вермичели
- 150 г соеви кълнове
- краставица
- самбал белакан
- лайм
- За омлета:
- 4 яйца
- сол
- За ремпата:
- 2 см запечен белакан
- 10 глави лук шалот или 4 глави червен лук
- 12 скилидки чесън
- 10 см галангал
- 6 дълги люти чушки
- 6 сушени люти червени чушки (накиснати в топла вода)
- 4 стръка лимонена трева (само бялата част)
- 50 г ядки кукуи
- 1 ½ ч.ч. печени безсолни фъстъци
- листа кориандър
- За сухите подправки:
- 50 г семена кимион
- 10 г семена кориандър
- 6 звездички анасон
- 8 гвоздейчета карамфил
- 1 индийско орехче
- 8 шушулки кардамон
Начин на приготвяне:
- 1. Сложете цялото пиле в голяма тенджера и го покрийт е с вода. Изчакайте да заври и варете 45 минути, като в началото обирате пяната по повърхността. Извадете пилето и отделете месото.
- 2. Върнете бульона върху котлона. В него поставете костите на пилето и обвивките на скаридите (не отстранявайте опашките им). Варете на слаб огън 1 час, след това прецедете бульона и отстранете обвивките на скаридите и пилешките кости.
- 3. Запечете сухите подправки в сух тиган, докато започнат да отделят аромата си. След това ги смелете на фина пудра в хаванче или в блендер.
- 4. За ремпата смелете обелените и нарязани продукти в блендер с малко вода, ако е необходимо, докато се получи паста.
- 5. За лаксата запържете 2 големи с.л. ремпа в дълбок тиган или тенджера в олио, за около 15 минути, докато мазнината започне да се отделя от нея. Добавете прецедената вода от пастата тамаринд и около 1.5 литър бульон. Щом сместа заври, варете 5 минути. Добавете кокосовата сметана и изчакайте лаксата отново да заври. Овкусете със сол и захар. Пуснете скаридите в лаксата и варете 2 минути. Извадете ги.
- 6. За омлета разбийте яйцата много добре с щипка сол. Сипете олио в плосък тиган и сипете тънък слой яйца. Обърнете омлета върху дървена дъска и навийте на цилиндрично руло. След това нарежете на тънки ленти. Продължете да правите омлети, докато яйцата свършат.
- 7. Сварете оризовите нудъли според указанията на пакета и ги прецедете.
- 8. За да сглобите ястието в голяма купа сложете вермичели и залейте с лакса. Гарнирайте с пилешко месо, скариди, омлет, нарязана на тънки лентички краставица, самбал белакан и резени лайм.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Стоян и Лора
Кешкек с пиле
Рецепти Марк Мориарти
Къри с пиле
Рецепти Стоян и Лора
Пилешка супа с орзо
Рецепти Къртис Стоун
Пилешки шишчета с пита и дзадзики
Рецепти Адам Лайо
Пилешки сатай шишчета по малайзийски
Рецепти Мишел Ру Джуниър
Бутчета от токачка с провансалски сос
Рецепти Надия Хюсеин
Неделен обяд
Рецепти Том Керидж
Пилешки шишчета със салата по тайландски
Рецепти Ейнсли Хариът
Мариновано пилешко с гъби и лук
Рецепти Стоян и Лора
Печено пиле с грейви сос