Сарапател по "югославски"

Сарапател по "югославски"

Начин на приготвяне:

1. Обелете и нарежете лука на много ситно. Смачкайте 2 небелени скилидки чесън.
2. Нарежете на много ситно и агнешките бял и черен дроб, бъбреци и черва, както и агнешкото месо от бут. Сложете го в голям съд и го мариновайте с подправките - червен пипер, джинджифил, кардамон, кимион, настъргани скилидка чесън, корен от куркума и портокалова кора. Разбъркайте добре. Добавете нарязаните морков и люти чушки, накъсаните листа кориандър, джоджен/мента и мащерка. Излейте по 100 мл бяло и червено вино и разбъркайте добре.
3. В дълбока тенджера сипете 2-3 с.л. зехтин и запържете лука и чесъна заедно с щипка сол. Добавете месото и разбъркайте.
4. Добавете кръвта /вари се кръв с вода, сол и дафинов лист, докато тя коагулира/, 1 ч.ч. вода и останалото вино - бяло и червено. Разбъркайте, захлупете и оставете ястието да се задушава 30-40 минути.
5. Готовият сарапател поръсете със сух пащърнак, нарязани на ситно листа джоджен/ мента и настърган корен куркума. Сервирайте с препечен хляб, натъркан със скилидка чесън.

Продукти

  • 0.5 кг агнешко дреболии и месо
  • 3 глави лук
  • 3 скилидки чесън
  • 1 дафинов лист
  • 2 люти чушки
  • 1 портокал
  • настъргана кора
  • 1 ч.л. смлян джинджифил
  • 1 ч.л. смлян кимион
  • 1 ч.л. смлян кардамон
  • 1 ч.л. рас ел ханут
  • 1 см корен куркума
  • 1 ч.л. червен пипер
  • 1 морков
  • 1 връзка кориандър
  • 1 връзка джоджен
  • 300 мл бяло вино
  • 300 мл червено вино
  • 200 мл варена агнешка кръв
  • зехтин
  • сол

Свързани рецепти