Начин на приготвяне:

1. В тавичка сипете подправките  - сол, горчица на прах, чесън на прах, кайенски (или лют) пипер и бял пипер. Поставете бутчетата в тавичката и хубаво ги оваляйте в подправките. Покрийте с прозрачно фолио и поставете в хладилник за 2 часа.

2. За панировката на пилето сипете 50 г брашно в дълбока чиния и овкусете със сол и черен пипер. Разбъркайте. В купасмесете 100 г брашно1 лют сос, кетчуп, сладък и лют червен пипер и разбъркайте добре. Постепенно добавете прясното мляко, при непрекъснато разбъркване.

3. Загрейте 2-3 пръста олио в тенджера и го загрейте до 180 градуса. Оваляйте всяко парче мариновано пилешко първо в брашното, а след това потопете в течната панировка, още веднъж оваляйте в брашното. Пържете месото по 3-4 минути от всяка страна, до тъмнозлатисто.

4. За соса смесете всички съставки в купа и разбъркайте.

5. За салатата колсло нарежете на тънки ивици зелето и го сложет в купа. Добавете нарязания на тънко пресен лук, под диагнола. Добавете майонезата, лимоновия сок и солта. Разбъркайте добре.

6. Разрежете питките за бургер на две и запечете половините в сух тиган или върху скара. За да сглобите сандвичите, намажете двете половини на една питка със сос. Върху долната поставете парче пържено пиле, върху него - от слатата. Гарнирайте с чили олио* по желание. След това поставете резен кисела крастивчка и захлупете.

 

*За чили соса запържете в олиото нарязаните на ситно лук, чесън и джинджифил в загрят тиган със зехтин. Запържете, като разбърквате често, за около 20 минути, докато лукът и чесънът станат хрупкави. В друг сух тиган запечете подправките - зърна сечуански пипер, семена кимион и фенел, люспи лют червен пипер, звездички анасон, докато започнат да изпускат ароматите си. Пресипете ги в бленедр, хаванче или кафемелачка. Добавете захарта и солта и смелете фино. В купа смесете сместа от подправки и захар със соевия сос и захарта. Разбъркайте докато захарта се разтопи. Прецедете олиото върху сместа. Запържените лук, чесън и джинджифил добавете след като са напълно изстинали. Съхранявайте чили соса в буркани с херметическо затваряне 1 месец. След отваряне съхранявайте в хладилник.

Продукти

  • 4 пилешки бутчета (без кожа и кости)
  • 1 ч.л. сол
  • 1/2 ч.л. горчица на прах
  • 1/2 ч.л. чесън на прах
  • 1/2 ч.л. кайнески пипер
  • 1/2 ч.л. бял пипер
  • 100 г брашно
  • 125 мл прясно мляко
  • 1 с.л. лют сос
  • 2 ч.л. червен пипер
  • 1 ч.л. кайенски пипер
  • 50 г брашно
  • 1 ч.л. сол
  • олио за пържене

 

За соса:

  • 4 с.л. майонеза
  • лимонов сок
  • 1 с.л. лют сос
  • 2 ч.л. кетчуп
  • сос Табаско
  • 1/2 ч.л. червен пипер
  • 1 ч.л. сос Уорчестър

 

За салатата:

  • 1/4 глава бяло зеле
  • 3 стръка пресен лук
  • 4 с.л. майонеза
  • лимонов сок

Допълнително:

2 кисели краставички

4 питки бриош

сол и черен пипер

 

За чили олиото:

  • 4 глави лук шалот
  • 12 скилидки чесън
  • парче корен джинджифил
  • 450 мл олио
  • 1 с.л. соев сос
  • 2 с.л. сечуански пипер на зърна
  • 2 с.л. семена кимион
  • 1 с.л. семена фенел
  • 2 с.л. едър лют червен пипер
  • 2 зведички анасон
  • 1 ч.л. сол
  • 2 с.л. кафява захар

Свързани рецепти