Пилешкото месо за тези сандвичи първо се маринова със сухи подправки, а след това се панира и пържи. Питките за бургер се запичат и се пълнят с месо, салата колсло и майонезен сос. Има и идея за допълнение - чили сос, който може да си направите сами. Страхотна рецепта, която всеки любител на сандвичите трябва да включи в репертоара си.

Продукти

  • 4 пилешки бутчета (без кожа и кости)
  • 1 ч.л. сол
  • 1/2 ч.л. горчица на прах
  • 1/2 ч.л. чесън на прах
  • 1/2 ч.л. кайнески пипер
  • 1/2 ч.л. бял пипер
  • 100 г брашно
  • 125 мл прясно мляко
  • 1 с.л. лют сос
  • 2 ч.л. червен пипер
  • 1 ч.л. кайенски пипер
  • 50 г брашно
  • 1 ч.л. сол
  • олио за пържене
  • За соса:
  • 4 с.л. майонеза
  • лимонов сок
  • 1 с.л. лют сос
  • 2 ч.л. кетчуп
  • сос Табаско
  • 1/2 ч.л. червен пипер
  • 1 ч.л. сос Уорчестър
  • За салатата:
  • 1/4 глава бяло зеле
  • 3 стръка пресен лук
  • 4 с.л. майонеза
  • лимонов сок
  • Допълнително:
  • 2 кисели краставички
  • 4 питки бриош
  • сол и черен пипер
  • За чили олиото:
  • 4 глави лук шалот
  • 12 скилидки чесън
  • парче корен джинджифил
  • 450 мл олио
  • 1 с.л. соев сос
  • 2 с.л. сечуански пипер на зърна
  • 2 с.л. семена кимион
  • 1 с.л. семена фенел
  • 2 с.л. едър лют червен пипер
  • 2 зведички анасон
  • 1 ч.л. сол
  • 2 с.л. кафява захар

Начин на приготвяне:

  • 1. В тавичка сипете подправките  - сол, горчица на прах, чесън на прах, кайенски (или лют) пипер и бял пипер. Поставете бутчетата в тавичката и хубаво ги оваляйте в подправките. Покрийте с прозрачно фолио и поставете в хладилник за 2 часа.
  • 2. За панировката на пилето сипете 50 г брашно в дълбока чиния и овкусете със сол и черен пипер. Разбъркайте. В купа смесете 100 г брашно, лют сос, кетчуп, сладък и лют червен пипер и разбъркайте добре. Постепенно добавете прясното мляко, при непрекъснато разбъркване.
  • 3. Загрейте 2-3 пръста олио в тенджера и го загрейте до 180 градуса. Оваляйте всяко парче мариновано пилешко първо в брашното, а след това потопете в течната панировка, още веднъж оваляйте в брашното. Пържете месото по 3-4 минути от всяка страна, до тъмнозлатисто.
  • 4. За соса смесете всички съставки в купа и разбъркайте.
  • 5. За салатата колсло нарежете на тънки ивици зелето и го сложете в купа. Добавете нарязания на тънко пресен лук, под диагонал. Добавете майонезата, лимоновия сок и солта. Разбъркайте добре.
  • 6. Разрежете питките за бургер на две и запечете половините в сух тиган или върху скара. За да сглобите сандвичите, намажете двете половини на една питка със сос. Върху долната поставете парче пържено пиле, върху него - от салатата. Гарнирайте с чили олио* по желание. След това поставете резен кисела краставичка и захлупете.
  • *За чили соса запържете в олиото нарязаните на ситно лук, чесън и джинджифил в загрят тиган със зехтин. Запържете, като разбърквате често, за около 20 минути, докато лукът и чесънът станат хрупкави. В друг сух тиган запечете подправките - зърна сечуански пипер, семена кимион и фенел, люспи лют червен пипер, звездички анасон, докато започнат да изпускат ароматите си. Пресипете ги в бленедр, хаванче или кафемелачка. Добавете захарта и солта и смелете фино. В купа смесете сместа от подправки и захар със соевия сос и захарта. Разбъркайте докато захарта се разтопи. Прецедете олиото върху сместа. Запържените лук, чесън и джинджифил добавете след като са напълно изстинали. Съхранявайте чили соса в буркани с херметическо затваряне 1 месец. След отваряне съхранявайте в хладилник.

Свързани рецепти

Виж всички