Сандвич с хрупкаво пилешко
Рецепта от: Донал Скиан
Пилешкото месо за тези сандвичи първо се маринова със сухи подправки, а след това се панира и пържи. Питките за бургер се запичат и се пълнят с месо, салата колсло и майонезен сос. Има и идея за допълнение - чили сос, който може да си направите сами. Страхотна рецепта, която всеки любител на сандвичите трябва да включи в репертоара си.
Продукти
- 4 пилешки бутчета (без кожа и кости)
- 1 ч.л. сол
- 1/2 ч.л. горчица на прах
- 1/2 ч.л. чесън на прах
- 1/2 ч.л. кайнески пипер
- 1/2 ч.л. бял пипер
- 100 г брашно
- 125 мл прясно мляко
- 1 с.л. лют сос
- 2 ч.л. червен пипер
- 1 ч.л. кайенски пипер
- 50 г брашно
- 1 ч.л. сол
- олио за пържене
- За соса:
- 4 с.л. майонеза
- лимонов сок
- 1 с.л. лют сос
- 2 ч.л. кетчуп
- сос Табаско
- 1/2 ч.л. червен пипер
- 1 ч.л. сос Уорчестър
- За салатата:
- 1/4 глава бяло зеле
- 3 стръка пресен лук
- 4 с.л. майонеза
- лимонов сок
- Допълнително:
- 2 кисели краставички
- 4 питки бриош
- сол и черен пипер
- За чили олиото:
- 4 глави лук шалот
- 12 скилидки чесън
- парче корен джинджифил
- 450 мл олио
- 1 с.л. соев сос
- 2 с.л. сечуански пипер на зърна
- 2 с.л. семена кимион
- 1 с.л. семена фенел
- 2 с.л. едър лют червен пипер
- 2 зведички анасон
- 1 ч.л. сол
- 2 с.л. кафява захар
Начин на приготвяне:
- 1. В тавичка сипете подправките - сол, горчица на прах, чесън на прах, кайенски (или лют) пипер и бял пипер. Поставете бутчетата в тавичката и хубаво ги оваляйте в подправките. Покрийте с прозрачно фолио и поставете в хладилник за 2 часа.
- 2. За панировката на пилето сипете 50 г брашно в дълбока чиния и овкусете със сол и черен пипер. Разбъркайте. В купа смесете 100 г брашно, лют сос, кетчуп, сладък и лют червен пипер и разбъркайте добре. Постепенно добавете прясното мляко, при непрекъснато разбъркване.
- 3. Загрейте 2-3 пръста олио в тенджера и го загрейте до 180 градуса. Оваляйте всяко парче мариновано пилешко първо в брашното, а след това потопете в течната панировка, още веднъж оваляйте в брашното. Пържете месото по 3-4 минути от всяка страна, до тъмнозлатисто.
- 4. За соса смесете всички съставки в купа и разбъркайте.
- 5. За салатата колсло нарежете на тънки ивици зелето и го сложете в купа. Добавете нарязания на тънко пресен лук, под диагонал. Добавете майонезата, лимоновия сок и солта. Разбъркайте добре.
- 6. Разрежете питките за бургер на две и запечете половините в сух тиган или върху скара. За да сглобите сандвичите, намажете двете половини на една питка със сос. Върху долната поставете парче пържено пиле, върху него - от салатата. Гарнирайте с чили олио* по желание. След това поставете резен кисела краставичка и захлупете.
- *За чили соса запържете в олиото нарязаните на ситно лук, чесън и джинджифил в загрят тиган със зехтин. Запържете, като разбърквате често, за около 20 минути, докато лукът и чесънът станат хрупкави. В друг сух тиган запечете подправките - зърна сечуански пипер, семена кимион и фенел, люспи лют червен пипер, звездички анасон, докато започнат да изпускат ароматите си. Пресипете ги в бленедр, хаванче или кафемелачка. Добавете захарта и солта и смелете фино. В купа смесете сместа от подправки и захар със соевия сос и захарта. Разбъркайте докато захарта се разтопи. Прецедете олиото върху сместа. Запържените лук, чесън и джинджифил добавете след като са напълно изстинали. Съхранявайте чили соса в буркани с херметическо затваряне 1 месец. След отваряне съхранявайте в хладилник.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Джейми Оливър
Южняшко пържено пиле
Рецепти Стоян и Лора
Кешкек с пиле
Рецепти Къртис Стоун
Пилешки шишчета с пита и дзадзики
Рецепти Адам Лайо
Пилешки сатай шишчета по малайзийски
Рецепти Надия Хюсеин
Неделен обяд
Рецепти Том Керидж
Пилешки шишчета със салата по тайландски
Рецепти Донал Скиан
Пиле "Кунг Пао"
Рецепти Донал Скиан
Хлебчета на пара с пържено пиле
Рецепти Силвия Колока
Пиле по ловджийски
Рецепти Адам Лайо
Пиле Брес с полента и трюфели