Сандвич с хрупкаво пилешко
Рецепта от: Донал Скиан
Пилешкото месо за тези сандвичи първо се маринова със сухи подправки, а след това се панира и пържи. Питките за бургер се запичат и се пълнят с месо, салата колсло и майонезен сос. Има и идея за допълнение - чили сос, който може да си направите сами. Страхотна рецепта, която всеки любител на сандвичите трябва да включи в репертоара си.
Продукти
- 4 пилешки бутчета (без кожа и кости)
- 1 ч.л. сол
- 1/2 ч.л. горчица на прах
- 1/2 ч.л. чесън на прах
- 1/2 ч.л. кайнески пипер
- 1/2 ч.л. бял пипер
- 100 г брашно
- 125 мл прясно мляко
- 1 с.л. лют сос
- 2 ч.л. червен пипер
- 1 ч.л. кайенски пипер
- 50 г брашно
- 1 ч.л. сол
- олио за пържене
- За соса:
- 4 с.л. майонеза
- лимонов сок
- 1 с.л. лют сос
- 2 ч.л. кетчуп
- сос Табаско
- 1/2 ч.л. червен пипер
- 1 ч.л. сос Уорчестър
- За салатата:
- 1/4 глава бяло зеле
- 3 стръка пресен лук
- 4 с.л. майонеза
- лимонов сок
- Допълнително:
- 2 кисели краставички
- 4 питки бриош
- сол и черен пипер
- За чили олиото:
- 4 глави лук шалот
- 12 скилидки чесън
- парче корен джинджифил
- 450 мл олио
- 1 с.л. соев сос
- 2 с.л. сечуански пипер на зърна
- 2 с.л. семена кимион
- 1 с.л. семена фенел
- 2 с.л. едър лют червен пипер
- 2 зведички анасон
- 1 ч.л. сол
- 2 с.л. кафява захар
Начин на приготвяне:
- 1. В тавичка сипете подправките - сол, горчица на прах, чесън на прах, кайенски (или лют) пипер и бял пипер. Поставете бутчетата в тавичката и хубаво ги оваляйте в подправките. Покрийте с прозрачно фолио и поставете в хладилник за 2 часа.
- 2. За панировката на пилето сипете 50 г брашно в дълбока чиния и овкусете със сол и черен пипер. Разбъркайте. В купа смесете 100 г брашно, лют сос, кетчуп, сладък и лют червен пипер и разбъркайте добре. Постепенно добавете прясното мляко, при непрекъснато разбъркване.
- 3. Загрейте 2-3 пръста олио в тенджера и го загрейте до 180 градуса. Оваляйте всяко парче мариновано пилешко първо в брашното, а след това потопете в течната панировка, още веднъж оваляйте в брашното. Пържете месото по 3-4 минути от всяка страна, до тъмнозлатисто.
- 4. За соса смесете всички съставки в купа и разбъркайте.
- 5. За салатата колсло нарежете на тънки ивици зелето и го сложете в купа. Добавете нарязания на тънко пресен лук, под диагонал. Добавете майонезата, лимоновия сок и солта. Разбъркайте добре.
- 6. Разрежете питките за бургер на две и запечете половините в сух тиган или върху скара. За да сглобите сандвичите, намажете двете половини на една питка със сос. Върху долната поставете парче пържено пиле, върху него - от салатата. Гарнирайте с чили олио* по желание. След това поставете резен кисела краставичка и захлупете.
- *За чили соса запържете в олиото нарязаните на ситно лук, чесън и джинджифил в загрят тиган със зехтин. Запържете, като разбърквате често, за около 20 минути, докато лукът и чесънът станат хрупкави. В друг сух тиган запечете подправките - зърна сечуански пипер, семена кимион и фенел, люспи лют червен пипер, звездички анасон, докато започнат да изпускат ароматите си. Пресипете ги в бленедр, хаванче или кафемелачка. Добавете захарта и солта и смелете фино. В купа смесете сместа от подправки и захар със соевия сос и захарта. Разбъркайте докато захарта се разтопи. Прецедете олиото върху сместа. Запържените лук, чесън и джинджифил добавете след като са напълно изстинали. Съхранявайте чили соса в буркани с херметическо затваряне 1 месец. След отваряне съхранявайте в хладилник.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Стоян и Лора
Кешкек с пиле
Рецепти Марк Мориарти
Къри с пиле
Рецепти Стоян и Лора
Пилешка супа с орзо
Рецепти Къртис Стоун
Пилешки шишчета с пита и дзадзики
Рецепти Адам Лайо
Пилешки сатай шишчета по малайзийски
Рецепти Мишел Ру Джуниър
Бутчета от токачка с провансалски сос
Рецепти Надия Хюсеин
Неделен обяд
Рецепти Том Керидж
Пилешки шишчета със салата по тайландски
Рецепти Ейнсли Хариът
Мариновано пилешко с гъби и лук
Рецепти Стоян и Лора
Печено пиле с грейви сос