Салата "Уолдорф"

Салата "Уолдорф"

Начин на приготвяне:

1. Намажете филиите хляб със зехтин и ги запечете за 5 минути от двете страни, върху скара.
2. Накиснете стафидите във вода за 20 минути. Запечете орехите в сух тиган за около 4 минути.
3. В купа смесете горчицата, оцета, сметаната и киселото мляко. Разбъркайте добре до хомогенност. Овкусете със сол и черен пипер.
4. Обелете главата целина и я настържете едро ренде. Добавете я при сместа от сметана и кисело мляко. Поръсете я с лимонов сок. Настържете небелената ябълка на ивички и ги добавете в купата. Разбъркайте добре. Добавете добре изцедените стафиди и нарязаните на едро орехи - отделете няколко ядки за украса. Разбъркайте.
5. В друга купа смесете листата мента и кресон. поръсете ги с едра сол, прясно смлян черен пипер и зехтин. Разбъркайте внимателно.
6. Върху една запечена филийка хляб сипете от салатата "Уолдорф", а върху нея поставете щипка кресон и мента. Захлупете с втора филийка.

Продукти

  • 8 филии хляб с квас
  • 2 с.л. зехтин

За салатата:

  • 100 г стафиди
  • 1 глава целина
  • 1 лимон
  • сок
  • 1 с.л. дижонска горчица
  • 1 ч.л. ябълков оцет
  • 2 с.л. заквасена сметана
  • 2 с.л. кисело мляко
  • 100 г орехи
  • 1 ябълка Грени Смит
  • 1 връзка кресон
  • 0.5 връзка мента
  • 3 с.л. зехтин
  • сол и черен пипер

Свързани рецепти