Начин на приготвяне:

  1. Отделете главите и опашките на скаридите.
  2. Запечете леко от двете страни главите на скаридите в тиган. Добавете пресен лук, люти чушки, магданоз и пенливото вино.
  3. Отцедете главите в купа и добавете съставките за дресинга - нарязаните на ситно пресен лук, по 1 листо керевиз и магданоз, и люта чушка. Разбъркайте.
  4. Почистете опашките на скаридите, извадете червото и ги запечете в тиган.
  5. Измийте и отцедете добре листата салата.
  6. В купата добавете сок от половин лимон, магданоз, пресен лук, люта чушка, стебла от целина, една лъжица кафява горчица "Самобор"* и малко зехтин.
  7. Поръсете скаридите с дресинга.
  8. Измийте градинска жлъчка и я подредете в чинията. Сервирайте скаридите върху нея.

*Пикантен сос, който се прави от синапено семе, предварително счукано в хаванче,  сварено в петмез от грозде.


Съвет:
Почиствайте обвивката и кръвоносните съдове на скаридите.



Продукти

600 г големи скариди

1 зелена салата

1 връзка пресен лук

1 стрък магданоз

50 мл бяло пенливо вино

сол  и черен пипер

За дресинга:

0.5 лимон, сок

1 стрък пресен лук

1 стрък керевиз

1 връзка магданоз

0.5 люта чушка

1 лъжица самоборска горчица

зехтин

Свързани рецепти