Начин на приготвяне:

1. Пригответе пошираните круши едни ден предварително. В тенджера сипете червеното вино, портото, шерито и захарта. Обелете крушите, без дамахет дръжките им. С помощта на лъжичка издълбайте вътрешността им със семките. Поставете крушите в сместа от вино и захар. Поставете капак и варете на слаб огън 20 минути, до омекване. Разрежете крушите на две половини, по дължина. Върнете ги в тенджерата със сместа за поширане и ги поставете в хладилник за 1 нощ.

2. За дресинга обелете и нарежете на много ситно шалота. Сложете го в купа. Добавете белия винен оцет (с естрагон или чист). При непрекъснато разбъркване, добавете зехтина на тънка струйка. накрая овкусете със сол и черен пипер. Разбъркайте.

3. Извадете крушите от течността и отстранете дръжките и Нарежете ги на тънки резени. Пресипете 1/4 ч.ч. от течността от поширането в касерола и сложете върху котлон, за да се редуцира до гъстотата на сироп.

4. В купа смесете руколата, салатата Фризе и листата магданоз. Поръсете с малко сол и черен пипер и залейте с дресинга. Разбъркайте старателно и много внимателно. Нарежете козето сирене на малки тригълъни парчета.

5. Разпределете салатата в чинии. Върху нея подредете резени поширани круши и парченца сирене. Поръсете с цели бадеми Маркона и настържете един отгоре. накрая полейте с редукцията.

Продукти

  • 3 ч.ч. червено сухо вино
  • 3 ч.ч. порто
  • 1/2 ч.ч. шери (херес)
  • 1/4 - 1/2 ч.ч. захар
  • 2 гвоздейчета карамфил
  • щипка прясно настърагно индийско орехче
  • 2 круши "Боскова масловка"

 

За дресинга:

  • 1 глава лук шалот
  • 2 с.л. бял винен оцет с естрагон
  • 1/4 ч.ч. зехтин
  • сол и черене пипер
  • 3 ч.ч. дива рукола
  • 1 ч.ч. салата Фризе
  • 1/4 ч.ч. листа магданоз
  • 60 г испанско козе сирене
  • 2 с.л. печени бадеми Маркона

 

Свързани рецепти