Салата с печена тиква и телешко карпачо

1. Измийте и подсушете тиквата, използвайте тиква цигулка или малка оранжева тиква. Разрежете я на две половини и извадете семките и. Нарежете тиквата на тънки резени и ги подредете легнали в дълбока тавичка.
2. Запържете тиквените семки в тиган с 2 с.л. зехтин, до златисто.
3. В хаванче счукайте семената от резене, семаната кориандър, лютата чушка и сухия риган. Добавете сол и черен пипер и разбъркайте. Поръсете тиквата със сместа, поръсете и канелата. Върху тиквата разпръснете предварително сварени или печени, белени кестени. разбъркайте добре всичко с ръце. Печете тиквата в предварително загрята фурна на 190 градуса 40-45 минути.
4. Накъсайте листата на розмарина и ги нарежете на ситно. Разпръснете ги върху дървена дъска, поръсете едра сол. Овъргалйте добре парчето телешко месо в подправките.
5. Изцедете тиквените семки от мазнината и ги поръсете върху изпечената тиква. В тигана с мазнината от семките запечатайте телешкото от всички страни, за минута и половина. Извадете месото върху дъска.
6. За дресинга смесете горчицата, лимоновия сок и зехтина, до гладкост. В купа сложете микс от листа зелени салати и поръсете с част от дресинга, разбъркайте.
7. Нарежете месото на тънки, но цели филийки. Подредете по две парчета месо, на човек, на дъното на чиния. Поръсете с малко сол и върху него сложете два резена тиква, като леко ги смачкате. Поръсете семки и кестени. Полейте с малко дресинг и отгоре поставете овкусени листа зелена салата. По желание може да поръсите с малко настърган пармезан.

Продукти

  • За тиквата:
  • 1 тиква цигулка
  • зехтин
  • 1 ч.л. семена от резене
  • 1 ч.л. семена кориандър
  • 1 сушена червена люта чушка
  • 1 ч.л. сух риган
  • сол и черен пипер
  • щипка канела
  • 100 г печени или варени кестени
  • За телешкото:
  • 0.5 връзка пресен розмарин
  • 350 г телешко филе
  • За дресинга:
  • 1 с.л. дижонска горчица
  • 6 с.л. зехтин
  • 0.5 лимон
  • сок
  • 4 шепи микс от зелени салати

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички