Топло пушената сьомга е подобна на пошираната, но с допълнителен пушен вкус - идеална е за салати. Лимоновият дресинг съживява вкусовете на тази салата и я изпълва с летни вкусове.

Продукти

  • 300 г смес от бял и див ориз
  • 6 стръка пресен лук
  • 1 връзка копър
  • 1 връзка магданоз
  • 3 яйца
  • 200 г аспержи
  • 200 г топло пушена сьомга
  • сол и черен пипер
  • За дресинга:
  • 2 лимона
  • 180 мл зехтин
  • 4 с.л. бял винен оцет
  • 2 ч.л. дижонска горчица
  • 2 с.л. течен мед

Начин на приготвяне:

  • 1. Сварете ориза във вряща подсолена вода, според указанията на пакета. Прецедете го и го изплакнете със студена вода. Отцедете го много добре и го сложете в голяма купа.
  • 2. За дресинга смесете в купа сока на 2 лимона и фино настърганата кора на 1 лимон, оцета, горчицата и меда. Разбъркайте и налейте зехтина на тънка струйка, при непрекъснато разбиване. Овкусете със сол и черен пипер на вкус.
  • 3. Към ориза добавете нарязаните на ситно пресен лук, копър и магданоз. Разбъркайте и залейте с дресинга. Разбъркайте много добре.
  • 4. Отрежете твърдата част на аспержите. Запазете връхчетата по-дълги, а останалата част от стъблото нарежете на по-малки парчета. Бланширайте аспержите в съд с вряща подсолена вода за 3 минути. След това ги прецедете и облейте със студена вода. Добавете ги при ориза и разбъркайте.
  • 5. Сварете яйцата за 6 минути. Обелете ги и ги нарежете на четвъртинки.
  • 6. Върху ориза подредете резените сварени яйца и накъсайте на парченца топло пушената сьомга.

Свързани рецепти

Виж всички