Начин на приготвяне:

1. Обелете краставицата. С помощта на широка белачка за зеленчуци нарежете краставицата на дълги ленти, без вътрешността със семките. Сложете лентите в дълбока чиния и ги поръсете със сол. Оставете ги за 20 минути настрани.
2. Обелете стръковете селъри, откъснете листата и ги сложете в купа. Стръковете напрвете на ленти, с помощта на белачка за зеленчуци. Добавете изтисканите ленти краставица и накъсания на едро копър.
3. Обелете и нарежете лука на тънки полумесеци и го запържете в дълбока тенджера с 2-3 с.л. зехтин. Щом лукът омекне, добавете добре измитите миди. Разбъркайте и захлупете. Варете, докато мидите се отворят.
4. Прецедете мидите като запазите сока от варенето им в тенджерата. Сложете сока обратно на котлона и го варете докато той се сгъсти. Пресипете го в купичка, добавете оцета и лимоновия сок и разбъркайте добре.
5. Извадете мидите от черупките и ги сложете в купата със зеленчуците. Разбъркайте.
6. Сервирайте салата с миди, като я поръсите с малко от дресинга. Накрая поръсете с черен пипер и зехтин екстра върджин.

Продукти

  • 1 краставица
  • морска сол и черен пипер
  • зехтин
  • 2 глави лук шалот
  • 1 кг черни миди
  • 1 ч.л. бял винен оцет
  • 2 стъбла селъри
  • 0.5 лимон
  • сок
  • 1.5 с.л. зехтин екстра върджин
  • 0.5 връзка копър

Свързани рецепти