Салата с карамелизиран бекон

Салата с карамелизиран бекон

Начин на приготвяне:

1. За дресинга сипете пълна ч.л. дижонска горчица и пълна с.л. кисело мляко в голяма купа. Добавете оцета и зехтина и разбъркайте добре. Овкусете със сол и черен пипер.
2. Загрейте тиган на умерена температура и запържете в него резените бекон. Обръщайте ги често и пържете до златисто, не до хрупкавост. Извадете бекона в чиния.
3. В същия тиган добавете обелената и смачкана на пюре скилидка чесън. нарежете филиийте хляб на кубчета и ги добавете. Ако е необходимо, добавете и малко зехтин. поръсете с черен пипер. Пържете до кротоните до хрупкавост. Извадете ги в чиния.
4. Избършете тигана с кухненска хартия и върнете бекона в него. Добавете захарта и сока на 1 клементина. Щом беконът се карамелизира, го извадете с помощта на щипки и го поставете в предварително намаслена чиния. Имайте предвид, че каквато форма е заел беконът при карамелизирането, в такава ще остане.
5. Обелете двете клементини и ги нарежете на кръгчета.
6. Добавете листата зелена салата в купата с дресинга. Разрежете нара на две половини и с помощта на лъжица, почуквайки по кората на всяка половина, извадете зърната и ги добавете в купата. Поръсете и листата мента. Разбъркайте много добре салтата с ръце.
7. Поръсете кротоните, подредете карамелизирания бекон и кръгчетата мандарини и поднесете.

За повече рецепти посетете www.jamieoliver.com

Продукти

За дресинга:

  • 6 с.л. зехтин екстра върджин
  • 3 с.л. бял винен оцет
  • 1 ч.л. дижонска горчица
  • 1 с.л. кисело мляко
  • сол и черен пипер
  • 12 слайса пушен бекон
  • 1 скилидка чесън
  • 3 филии хляб
  • зехтин
  • прясно смлян черен пипер
  • 2 ч.л. кафява захар
  • 3 клементини
  • 1 нар
  • 1 малка връзка мента

Свързани рецепти