Салата с хрупкаво пиле по южняшки
1. За пърженото пиле счукайте в хаванче семената от копър. Смесете ги в дълбока купа с червения пипер. Оваляйте всички бутчета в сместа, заедно. Добавете мътеницата /може да използвате и рядко кисело мляко/. Поставете купата в хладилник за 30 минути. Загрейте поне 4 пръста олио в дълбок тиган до 180 градуса. В друга купа смесете брашното, бакпулвера, солта и счуканите в хаванче зърна черен пипер. Разбъркайте. Пресипете сместа в тавичка. Изтръскайте всяко бутче добре от сместа с мътеница и го оваляйте добре в брашното. Пържете бутчетата в загрятото олио на порции по 5-6 минути, като ги обръщате. Извадете изпърженото пиле в чиния, постлана с кухненска хартия. Поръсете пърженото пиле със сол. При необходимост притоплете пилето в загярта на 140 градуса фурна.
2. За салатата нарежете на ивички фенела, като остраните твърдата му част в основата. Нарежете краставиците също на ивички. Ябълката нарежете на много тънки резени.
3. Подредете в отделни чинии четвъртини бейби марули, върху тях подредете фенел, краставица, ябълка. Начупете синьо сирене на парчета. Нарежете пържено пилешко бутче на резени и ги подредете върху зеленчуците.
4. За дресинга смесете в купа мътеница и кисело мляко и горчица. Разбъркайте и добавете балсамов оцет и фино настъргана лимонова кора. Овкусете със сол и черен пипер и разбъркайте добре.
5. Полейте всяка порция салата с дресинг.

Продукти

  • За салатата:2 бейби марули 2 малки глави резене /фенхел/ 2 малки краставици 1 зелена ябълка 200 г синьо сирене 1 порция пържено пилеЗа пърженото пиле:2 с.л. червен пипер 1 с.л. семена от копър 8 цели обезкостени пилешки бутчета олио за пържене 300 г брашно 1 с.л. бакпулвер 2 ч.л. морска сол 0.5 ч.л. зърна черен пипер 500 мл мътеница или кисело млякоЗа дресинга:125 мл мътеница 70 г кисело мляко 0.5 ч.л. дижонска горчица 1 с.л. балсамов оцет 0.5 ч.л. настъргана лимонова кора сол и черен пипер

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички