Салата с цвекло и козе сирене

Салата с цвекло и козе сирене

Начин на приготвяне:

1. Сварете червеното цвекло докато омекне, около 40 минути. Нарежете главичките на едри парчета и ги сложете в купа.
2. За топлия сироп сипете в тенджерка балсамовия оцет и добавете към него захарта, солта, белия винен оцет и олиото. Разбъркайте и оставете сиропа да заври и леко да се посгъсти. Залейте със сиропа червеното цвекло.
3. В тенджерка разтопете маслото и добавете към него кафявата захар и канелата. разбъркайте и добавете целите орехови ядки. Разбъркайте за 20-30 секунди и пресипете ядките в чиния, постлана с хартия за печене. Разстелете ги на един слой и ги оставете да се втвърдят.
4. За дресинга сипете в купичка балсамовия оцет, горчицата, ябълковия сок, меда. Разбъркайте и овкусете със сол и черен пипер. Добавете сушените боровинки, бъркайте и добавете зехтина на тънка струйка. Накрая добавете пресните боровинки.
5. Нарежете крушите на много тънки филийки и отстранете семките им. Разрежете филийките на половинки по дължина. На дъното на голяма дълбока чиния разпределете листата зелена салата. Върху тях разпръснете парчетата цвекло. Подредете резени круши и парчета козе сирене. Начупете карамелизираните орехи и ги разпръснете. Полейте салатата с боровинковия дресинг. накрая поръсете със сушени червени боровинки и пресни боровинки.

Продукти

  • 7 главички червено цвекло
  • 2 круши
  • 100 г микс от зелени салати
  • 100 г меко козе сирене
  • 100 г пресни боровинки
  • 100 г сушени червени боровинки

За сиропа:

  • 50 мл балсамов оцет
  • 4 с.л. захар
  • 2 с.л. олио
  • щипка сол
  • 4 с.л. бял винен оцет

За карамелизираните орехи:

  • 2 с.л. масло
  • 2 с.л. кафява захар
  • 0.5 ч.л. канела
  • 100 г орехи

За боровинковия дресинг:

  • 1 с.л. балсамов оцет
  • 1 ч.л. горчица
  • 1 с.л. боровинки на прах
  • 2 с.л. ябълков сок
  • 1 ч.л. мед
  • 1 ч.л. прясно смлян черен пипер
  • 1 ч.л. сол
  • 4 с.л. зехтин
  • 2 с.л. пресни боровинки

Свързани рецепти