1. Сложете ориза в тенджерка и го залейте с 600 мл студена вода. Добавете 1 ч.л. сол и захлупете. Щом заври, гответе ориза на слаб огън, под капак, зза 25 минути. Щом оризът поизстине, го прехвърлете в голяма купа.

2. Нарежете пресния лук на тънки кръгчета, а почистените моркови настържете на едро ренде.

3. За дресинга сипете в голям стъклен буркан нарязаните на много ситно люти червени чушки (без семките) и добавете фино настърганата кора и сока на лаймовете, оцета и меда. Добавете сол и черен пипер, затворете буркана и разклатете енергично.

4. Добавете пресния лук и морковите към ориза. Добавете нарязан на едро кориандър и залейте с дресинга. Разбъркайте много добре и оставете салатата да престои 1 нощ. Преди сервиране поръсете с нарязан пресен кориандър. Поднесете с риба или месо.

Продукти

  • 450 г червен див ориз
  • 1 ч.л. сол
  • 6 моркова
  • 8 стръка пресен лук
  • малка връзка кориандър
  • За дресинга:
  • 4 лайма, кора и сок
  • 4 ч.л. мед
  • 2 червени люти чушки
  • 4 с.л. лек зехтин
  • 2 с.л. ябълков оцет
  • сол и черен пипер

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички