За тази богата салата първо изпечете месото, предварително мариновано в смес от подправки. След това смесете варивата и пресните домати. Завършете като добавите нарязаното месо.

Продукти

  • 2 х 150 г агнешко филе от врат
  • 1 с.л. семена кориандър
  • 2 ч.л. семена фенел
  • щипка едър лют червен пипер
  • 2 с.л. зехтин
  • 2 скилидки чесън
  • ½ лимон, настъргана кора
  • За салатата:
  • 500 г домати
  • 400 г бял боб от консерва (канелони или маслен)
  • 400 г леща от консерва
  • 1 скилидка чесън
  • 1 глава червен лук
  • 1 с.л. червен винен оцет
  • 2 с.л. зехтин екстра върджин
  • 1 стрък мащерка
  • лимонов сок
  • шепа листа босилек

Начин на приготвяне:

  • 1. В хаванче счукайте семената кориандър и фенел, заедно с лютия червен пипер и щедра щипка морска сол.
  • 2. Поръсете обилно агнешките пържоли със сместа от подправки. Обелете скилидките чесън и ги нарежете на тънки филийки. Поръсете с тях месото. Настържете на фино ренде лимоновата кора и добавете 2 с.л. зехтин. Хубаво оваляйте месото в продуктите и ги оставете да се мариноват за 10 минути.
  • 3. За салатата в купа смесете нарязания на ситно чесън, оцета и зехтин. Разбъркайте и овкусете със сол и черен пипер. Добавете нарязания на тънки полумесеци лук и разбъркайте. Добавете прецедените боб и леща и разбъркайте много добре.
  • 4. Нарежете пресни, сезонни домати на едро и ги сложете в купа. Поръсете със сол, черен пипер и зехтин. Добавете и листенца мащерка. Разбъркайте добре.
  • 5. Поставете агнешките пържоли в силно загрят тиган с огнеупорна дръжка и ги запечатайте за по 2 минути от всяка страна. Прехвърлете месото в предварително загрята на 200 градуса (180 градуса с вентилатор) фурна за 8-10 минути. След изваждане, го оставете да почине 5 минути. Нарежете месото на парчета.
  • 6. Деглазирайте тигана с малко лимонов сок. Добавете зехтин и запържете остатъка от счуканите подправки в него за 30 секунди. Залейте с няколко лъжици от сместа доматената салата.
  • 7. В голяма чиния сипете салата от боб, леща и червен лук. Върху нея разпределете доматите, а върху тях агнешкото. Поръсете с листа босилек и малко зехтин по края на чинията.

Свързани рецепти

Виж всички