Салата от печени моркови и авокадо

В тази салата главният герой са морковите, затова подберете крехки моркови, различни цветове. След като се изпекат, морковите се съчетават с авокадо, парченца хляб, зелена салата и семена.

Продукти

  • 500 г моркови
  • 2 с.л. семена кимион
  • 1 суха люта чушка
  • сол и черен пипер
  • 2 скилидки чесън
  • 4 стръка мащерка
  • зехтин
  • оцет
  • 1 портокал
  • сок
  • 1 лайм
  • 3 авокадо
  • 4 филии хляб
  • кресон
  • 4 с.л. заквасена сметана
  • 4 с.л. микс семена

Начин на приготвяне:

  • 1. Почистете моркови различни цветове и ги варете целите в тенджера с подсолена вода 10 минути. Прецедете ги и ги сложете в тавичка.
  • 2. За дресинга за морковите стрийте семената кимион, накъсаното сухо чили, сол и черен пипер. След това добавете обелените скилидки чесън и листенцата мащерка и отново стрийте. Добавете 2-3 с.л. зехтин и 1.5 с.л. оцет. Залейте с дресинга морковите и хубаво ги разбъркайте. В единия край на тавата, до морковите, сложете разрязаните на половинки портокал и лайм, с меката им част надолу. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса 25-30 минути.
  • 3. Обелете авокадото, отстранете костилката и го нарежете на четвъртинки. Препечете филийките в сух тиган или във фурна.
  • 4. В купа, с помощта на щипка изтискайте сока на изпечените портокал и лайм. Добавете 3-4 с.л. зехтин и сол и разбъркайте добре.
  • 5. В купа сложете резените авкодао, морковите и начупения на парченца препечен хляб. Полейте с дресинга, добавете листата зелена салата и кресона и разбъркайте добре.
  • 6. Разпределете салатата в отделни чини, сложете по 1 с.л. сметана и поръсете със семена - ленено семе, конопено семе, сусам.

Свързани рецепти

Виж всички