Салата от моркови и карамелизирани мандарини
1. Обелете мандарината и я разделете на резени. Почистете бялата ципа на всеки резен. Сипете захарта в дълбок съд и я оставете да се разтопи на бавен огън. Добавете сока на половин мандарина. Щом карамелът стане тъмнозлатист, оваляйте всяко резенче в мандарина в него, с помощта на щипки. Подредете карамелизираните резенчета върху силиконова подложка или лист хартия за печене. Оставете ги настрани.
2. Почистете морковите. Два от тях настържете на едро ренде, а другите два - на фино.
3. Запечете семената кимион в сух тиган за 1-2 минути. Пресипете ги в хаванче. Добавете сол и сумак и счукайте всичко добре.
4. За дресинга сипете в купа горчицата, добавете сумака и петмеза от грозде и разбъркайте. Добавете слънчогледовите и тиквените семки. Разбъркайте. Добавете 2-3 с.л. зехтин, фино настърганата кора на мандарината и сока и. Разбъркайте. Накрая овкусете със сол и черен пипер.
5. В дълбока чиния с тъмен цвят сипете настърганите моркови. Полейте обилно с дресинга. Отгоре подредете резените карамелизирана мандарина. Накъсайте листа мента.

Продукти

  • За карамелизираните мандарини:1 мандарина 200 г пудра захар 0.5 мандарина сок4 моркова 1.5 ч.л. семена кимион щипка каменна сол 2 щипки сумак листа ментаЗа дресинга:1 с.л. горчица щипка сумак 1 с.л. петмез от грозде 1 с.л. сурови слънчогледови семки 1 с.л. сурови белени тиквени семки 1 мандарина настъргана кора и сок зехтин сол и черен пипер

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички