Вдъхновена от Севиля, тази салата може да се превърне в лек обяд, съчетана с хамон или сирене Манчего. Хрупкавите бадеми контрастират със сочността на портокалите и меките листа салата.

Продукти

  • 3 портокала
  • шепа рукола или кресон
  • 1 глава зелена цикория
  • За бадемите:
  • 2 ч.л. зехтин
  • 60 г цели бланширани бадеми
  • ½ ч.л. смлян кимион
  • ½ ч.л. смлян кориандър
  • ¼ ч.л. лют червен пипер
  • щипка сол
  • 2 ч.л. течен мед
  • За дресинга:
  • ½ лимон, сок
  • 4 с.л. зехтин екстра върджин
  • 1 ч.л. листенца мащерка
  • сол и черен пипер

Начин на приготвяне:

  • 1. За пикантните бадеми сипете зехтина в тиган и го загрейте на умерен огън. Добавете бадемите и ги запечете докато потъмнеят леко. След това добавете подправките и меда. Разтръскайте тигана и гответе докато меда се карамелизира леко. Пресипете бадемите върху хартия за печене.
  • 2. Отрежете горната и долната част от кората на портокалите. След това ги обелете, като отстранявате и бялата кожа. Нарежете портокалите на кръгчета и ги подредете върху кухненска хартия да се отцедят. След това ги поръсете със зехтин и сол.
  • 3. Подредете кръгчетата портокал в загрят тиган и ги запечете от всяка страна, докато се образуват резки.
  • 4. За дресинга изтискайте в купа корите от портокала и лимона и добавете листенцата мащерка, зехтин, сол и черен пипер. Разбъркайте добре.
  • 5. Сложете в купа кресона или руколата и поръсете с малко дресинг. Оваляйте листата добре в него. Подредете кресона на дъното на голяма чиния. Отстрани подредете листа цикория. Върху кресона подредете грилованите кръгчета портокал, а върху тях – нарязаните на едро пикантни бадеми. Поръсете с няколко лъжици дресинг.

Свързани рецепти

Виж всички