Начин на приготвяне:

1. С нож направете лек кръстовиден разрез върху коронката на доматите. Пуснете ги във вряща вода за 7 секунди, а веднага след това ги потопете в купа със студена вода. Обелете кожата на доматите и ги разрежете на четвъртинки. Отстранете семките им и ги подредете с вътрешността надолу в тавичка, постлана с хартия за печене. Напръскайте доматите със зехтин и ги поръсете със сол, черен пипер и захар. Сушете доматите на 90 градуса 2 часа.
2. Със сила отчупете стъблото на артишока. С назъбен нож отрежете първо върха на артишока. След това продължете да го белите докато се появи бялата част. По средата на бялата част трябва да се види малка лилава вътрешност, ако артишока е пресен и узрял. Издълбайте тази вътрешност и изрежете твърдите краища. Веднага намажете парчетата артишок с лимон. В тиган с капка зехтин запържете парчетата артишок от двете страни, по около 2 минути.
3. За винегрета накиснете за известно време филенцата аншоа в прясно мляко за 20 минути, за да се обезсолят. След това леко ги изплакнете с вода и ги подсушете върху кухненска салфетка. Нарежете ги на ситно. В купа разбъркайте горчицата, оцета и солта. Добавете зехтина на тънка струйка, като разбърквате непрекъснато. Накрая добавете меда и ситно нарязания магданоз.
4. Нарежете филето от риба тон на филийки. Подредете ги в чиния и ги полейте с част от винегрета, по края на рибата поръсете сол и черен пипер. Оставете рибата да престои 10-15 минути.
5. Обелете и нарежете лука на много тънки кръгчета. Зеления фасул бланширайте в тенджера с вряща подсолена вода за 3 минути и след това, за кратко, го потопете в купа със студена вода. Обезкостете маслините.
6. В тиган с капка зехтин и малко масло изпържете яйцата за около 1 минута. Чупете яйцата с помощта на нож.
7. По средата на чиния поставете едно парче артишок. Върху него постелете 2 парчета маринована риба. Завийте на спиралка резените сушени домати и подредете няколко върху рибата. Върху тях поставете едно пържено яйце. Разпръснете зелен боб, кръгчета лук и маслини. Полейте с малко винегрет.
Съвет за вино: Червено вино от Северна Италия

Продукти

За сушените домати:

  • 4 домата
  • 6 с.л. зехтин
  • 1 с.л. захар
  • сол и черен пипер

За винегрета:

  • 6 филенца аншоа
  • 1 ч.л. дижонска горчица
  • 50 мл оцет с естрагон
  • 165 мл зехтин
  • 1 с.л. течен мед
  • 0.5 връзка магданоз

  • 4 артишока
  • 1 лимон
  • 250 г филе от риба тон
  • 150 г зелен фасул
  • 28 черни маслини Таджаска
  • 1 глава червен лук
  • 4 пъдпъдъчи яйца
  • 0.5 с.л. масло

Свързани рецепти