Начин на приготвяне:

1. Сложете бекона в студен тиган. Включете котлона и оставете бекона да се готви до златисто. Извадете го върху кухненска хартия, за се отцеди излишната мазнина.

2. Нарежете лука на ситно и го запържете в същия съд на слаб огън.

3. Загрейте фурната на 200 градуса с вентилатор. Нарежете хляба на едри парчета, подправете със сол, пипер и по желание - със зехтин. Запечете го за около 10 минути. Охладете.

4. В купа смесете горчицата с оцета, зехтина, сол и пипер на вкус. Разбъркайте добре. Добавете запържения лук.

5. Поширайте яйцата в подсолена вода (под точката на кипене) с 20 мл бял винен оцет, така че да останат рохки. Оохладете ги леко.

6. Измийте, подсушете и накъсайте салатата. 

7. Овкусете салатата с винегрета, разпределете я в чинии. Прибавете крутоните и бекона. Разпределете яйцата. Сервирайте.

Продукти

  • 1 зелена салата
  • 4 яйца
  • 200 г сурово-пушен бекон
  • 1 багета
  • 1 с.л. дижонска горчица
  • 3 глави лук шалот
  • 60 мл зехтин
  • 30 мл червен винен оцет
  • 20 мл бял винен оцет
  • сол и черен пипер на вкус

Свързани рецепти