Салата фатуш

Салата фатуш

Начин на приготвяне:

1. Измийте и нарежете краставицата на едри парчета. Изберете хубави, зрели домати и ги нарежете на парчета, ако използвате чери домати - на половинки. Пресният лук нарежете на колелца, а марулята на ивици. Сложете зеленчуците в купа.
2. Накъсайте листата на магданоза, ментата и естрагона и ги сложете зели в купата. Добавете тученицата /ако не намерите тученица, използвайте тънко нарязани репички/. Поръсете със зърна от нар.
3. За дресинга обелете чесъна и го смачкайте с преса. Добавете меласа от нар*, сумак, сол и зехтина, като количеството на всеки продукт е според вашия вкус. Разбъркайте много хубаво.
4. Разтоверете всяка питка така, че да се разслои, за да се получат тънки парчета. Сложете хляба в загрята фурна на 170 градуса да се запече за няколко минути. Докато е още топъл го поръсете със сумак и сол.
5. Залейте салатата с дресинга и хубаво разбъркайте с ръце. Начупете запечения хляб отгоре.


*Тя е позната още като оцет от нар и сироп от нар. Може да се намери в арабските магазини. Меласата е гъста, кисела и ароматна.

Продукти

За салатата:

  • 1 краставица
  • 500 г домати
  • 6 стръка пресен лук
  • 1 връзка магданоз
  • 0.5 връзка мента
  • 1 връзка естрагон
  • 1 шепа тученица
  • 1 маруля
  • 2 арабски питки
  • 1 нар
  • сумак
  • сол

За дресинга:

  • 1 скилидка чесън
  • меласа от нар
  • зехтин
  • сумак
  • сол

Свързани рецепти