Сайда корма с пухкав ориз

Сайда корма с пухкав ориз

Начин на приготвяне:

1. Сипете ориза в тенджера и го залейте с 2 ч.ч. гореща вода. Овкусете със сол и захлупете съда. Щом ориза заври, намалете огъня и варете 7-8 минути. Дръпнете от огъня и оставете тенджерата захлупена известно време. След това разрохкайте ориза с помощта на вилица.
2. Поставете филето сайда* с кожа върху парче хартия за печене. Намажете хубаво месото му с 1 с.л. корма къри паста и го нарежете на 4 парчета.
3. Загрейте тиган на среден огън и сипете малко зехтин в него. Подредете парчетата риба с намазаното месо надолу. Щом придобие златист цвят, обърнете рибата. На рибата и трябват общо 10 минути.
4. Усилете огъня и добавете нарязания на колелца пресен лук и още 1 с.л. корма къри паста. Разтръскайте. Излейте кокосовото мляко и поръсете с нарязана на колелца люта чушка и листа кориандър. След 1 минута дръпнете тигана от огъня.
5. Сервирайте пухкав ориз за основа, а върху него поставете парче риба. Полейте със сос от кърито и поръсете със ситно нарязана люта чушка и пресен лук. Гарнирайте с резени лимон.

*Рибата сайда корма е известна още под името американска треска.

Продукти

За ориза:

  • 1 ч.ч. ориз басмати
  • щипка морска сол

За рибата:

  • 700 г филе от сайда
  • 2 с.л. корма къри паста
  • 4 стръка пресен лук
  • 200 мл кокосово мляко
  • 3 стръка кориандър
  • 0.5 люта чушка
  • 1 лимон

Свързани рецепти