Руска Шарлота
Рецепта от: Рудолф ван Веен

1. Сложете млякото в тенджера и добавете към него остърганата вътрешност на шушулките ванилия, както и празните шушулки. Оставете млякото на слаб огън десетина минути. Извадете празните шушулки.
2. Разтопете желатина на водна баня или накиснете листата желатин в студена вода.
3. Разбийте сметаната на ръка до гъстотата на пълномаслено кисело мляко. Охладете я.
4. Разбийте жълтъците със захарта на ръка до пяна. Добавете малко от топлото мляко, разбийте, а след това върнете сместа при останалото мляко на котлона. Бъркайте сместа, като движите телта отдолу нагоре бавно.Сместа не трябва да завира, а да се сгъстява постепенно. Щом се посгъсти сместа, дръпнете я от котлона и добавете поизстиналия желатин. Разбъркайте. Добавете сметаната и бъркайте с шпатула внимателно. Изсипете сместа в метална форма за пудинг или в съд с конусовидна форма. Замразете пудинга поне за 2 часа.
5. Формата със замразения пудинг потопете за съвсем кратко в тенджера с гореща вода. В средата на поднос или чиния натрошете една бишкота за опора. Обърнете пудинга. Ако потече леко, избършете течността.
6. За украсата разбийте сметаната със захарта до пухкавост и я прехвърлете в шприц. Слагайте по средата на всяка бишкота по малко сметана и я залепвайте за пудинга. Така "опаковайте" целия пудинг. Шприцовайте розички по борда на повърхността на шарлотата. По средата наредете филитирани парченца портокал, смесени с кайсиево сладко и поръсете с ядки шам-фъстък.
Продукти
- 2 шушулки ванилия
- 500 мл прясно мляко
- 12 г желатин или 6 листа
- 5 жълтъка
- 100 г захар
- 300 мл течна сметана
- 200 г бишкоти
- За украса:
- 200 мл течна сметана
- 50 г захар
- 2 портокала
- 1 с.л. кайсиево сладко
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Стоян и Лора
Шоколадов кейк с шапка от маскарпоне
Рецепти Нина Бабич
Бисквити с фъстъци ала Седрик Гроле
Рецепти Павел Павлов
Френски макарони с различни кремове*
Рецепти Павел Павлов
Целувчена торта с крем "Намелака"
Рецепти Павел Павлов
Лимонов тарт с лешници
Рецепти Павел Павлов
Деконструиран лимонов тарт с чипс от бял шоколад
Рецепти Павел Павлов
Малинов чийзкейк без печене
Рецепти Миниторта с шоколад и мандарини
Рецепти Кокосови сладки за закуска
Рецепти Рудолф ван Веен
Торта с шампанско