Рум бабá с лимончело

Рум бабá с лимончело

Начин на приготвяне:

1. Сипете стафидите в тенджерка и ги залейте със студена вода и лимончело. Оставете сместа да заври и дръпнете от огъня. Щом сместа изстине прецедете стафидите и запазете течността.
2. В голяма купа сипете брашното и разбъркайте. Добавете солта. В друга купа разбийте яйцата с прясното мляко и меда. Добавете течните към сухите съставки и разбъркайте до хомогенност. Добавете мекото масло и бъркайте енергично 5 минути докато сместа стане гладка и еластична. Накрая добавете захаросаните цитрусови корички и 2/3 от прецедените стафиди. Разбъркайте.
3. Намаслете отделни формички с дупка или гнездата на форма за мъфини. Разпределете тестото във формичките и оставете на топло да втаса за 30 минути – да стигне до ръба на формичките. Печете в предварително загрята фурна на 190 градуса 12-15 минути.
4. За сиропа сипете в тенджерка захарта и водата. Добавете фино настърганата кора на лимона и сока му. Варете на умерен огън, като разбърквате от време на време, докато захарта се разтопи. Щом сиропът заври, добавете лимончелото и меда. След 20 секунди дръпнете от огъня и добавете течността от прецедените стафиди. Оставете сиропа да изстине.
5. Оставете изпечените сладкишчета да изстинат за 10 минути. След това ги подредете в голям поднос. Сиропирайте всяко сладкишче с помощта на лъжица, с около половината сироп. След 5 минути ги обърнете и ги сиропирайте и от другата страна. Оставете за 10 минути сиропът да попие. След това поставете сладкишите в хладилник за 2 часа.
6. За крема разбийте студеното маскарпоне и пудрата захар с помощта на тел. Добавете отделените стафиди, лимончелото и ваниловия екстракт. Разбъркайте и поставете в хладилник.
7. Сервирайте рум бабá, гарниран с 1 с.л. крем маскарпоне.

Продукти

 

  • 75 г стафиди
  • 5 с.л. лимончело
  • 2 с.л. студена вода
  • 225 г брашно
  • 7 г суха мая
  • 0.5 ч.л. сол
  • 4 яйца от свободно отглеждани кокошки
  • 4 с.л. прясно мляко
  • 1 с.л. течен мед
  • 115 г меко масло
  • 50 г захаросани цитрусови корички

За сиропа:

  • 400 г захар
  • 400 мл студена вода
  • 1 лимон
  • настъргана кора и сок
  • 6 с.л. лимончело
  • 3 с.л. течен мед

За крема:

  • 400 г маскарпоне
  • 2 с.л. пудра захар
  • 1 с.л. лимончело
  • 0.5 ч.л. ванилов екстракт

Свързани рецепти