Рум бабá с лимончело
Рецепта от: Дейвид Майърс и Саймън Кинг
1. Сипете стафидите в тенджерка и ги залейте със студена вода и лимончело. Оставете сместа да заври и дръпнете от огъня. Щом сместа изстине прецедете стафидите и запазете течността.
2. В голяма купа сипете брашното и разбъркайте. Добавете солта. В друга купа разбийте яйцата с прясното мляко и меда. Добавете течните към сухите съставки и разбъркайте до хомогенност. Добавете мекото масло и бъркайте енергично 5 минути докато сместа стане гладка и еластична. Накрая добавете захаросаните цитрусови корички и 2/3 от прецедените стафиди. Разбъркайте.
3. Намаслете отделни формички с дупка или гнездата на форма за мъфини. Разпределете тестото във формичките и оставете на топло да втаса за 30 минути – да стигне до ръба на формичките. Печете в предварително загрята фурна на 190 градуса 12-15 минути.
4. За сиропа сипете в тенджерка захарта и водата. Добавете фино настърганата кора на лимона и сока му. Варете на умерен огън, като разбърквате от време на време, докато захарта се разтопи. Щом сиропът заври, добавете лимончелото и меда. След 20 секунди дръпнете от огъня и добавете течността от прецедените стафиди. Оставете сиропа да изстине.
5. Оставете изпечените сладкишчета да изстинат за 10 минути. След това ги подредете в голям поднос. Сиропирайте всяко сладкишче с помощта на лъжица, с около половината сироп. След 5 минути ги обърнете и ги сиропирайте и от другата страна. Оставете за 10 минути сиропът да попие. След това поставете сладкишите в хладилник за 2 часа.
6. За крема разбийте студеното маскарпоне и пудрата захар с помощта на тел. Добавете отделените стафиди, лимончелото и ваниловия екстракт. Разбъркайте и поставете в хладилник.
7. Сервирайте рум бабá, гарниран с 1 с.л. крем маскарпоне.
Продукти
- 75 г стафиди
- 5 с.л. лимончело
- 2 с.л. студена вода
- 225 г брашно
- 7 г суха мая
- 0.5 ч.л. сол
- 4 яйца от свободно отглеждани кокошки
- 4 с.л. прясно мляко
- 1 с.л. течен мед
- 115 г меко масло
- 50 г захаросани цитрусови корички
- За сиропа:
- 400 г захар
- 400 мл студена вода
- 1 лимон
- настъргана кора и сок
- 6 с.л. лимончело
- 3 с.л. течен мед
- За крема:
- 400 г маскарпоне
- 2 с.л. пудра захар
- 1 с.л. лимончело
- 0.5 ч.л. ванилов екстракт
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Стоян и Лора
Шоколадов кейк с шапка от маскарпоне
Рецепти Джейми Оливър
Оризов пудинг с ягодов конфитюр
Рецепти Джейми Оливър
Целувка с круши и шоколадов сос
Рецепти Джейми Оливър
Тиквени мъфини
Рецепти Нина Бабич
Бисквити с фъстъци ала Седрик Гроле
Рецепти Павел Павлов
Френски макарони с различни кремове*
Рецепти Павел Павлов
Целувчена торта с крем "Намелака"
Рецепти Павел Павлов
Лимонов тарт с лешници
Рецепти Павел Павлов
Деконструиран лимонов тарт с чипс от бял шоколад
Рецепти Павел Павлов
Малинов чийзкейк без печене