Рум баба
Рецепта от: Нина Бабич
Инидивидуални десерти от тесто с мая, обилно залято с ароматен захарен сироп и сервирани с бита сметана.
Продукти
- За тестото:
- 300 г брашно
- 110 г краве масло, нарязано на кубчета
- 12 г мед 7 г суха мая
- 375 г яйца (7 яйца)
- 2 г сол
- масло за намазване
- За сиропа:
- 200 г захар
- 300 г вода
- 40 г ром
- настъргана кора от 1 лимон
- настърганата кора от 1 портокал
- За сервиране:
- 500 г сладкарска сметана
- пресни ягоди
- листенца мента
Начин на приготвяне:
- 1. За тестото сложете сухата мая в купата на миксера и добавете малко хладка вода. Оставете да престои 10 минути.
- 2. Добавете брашното, маслото и меда, разбивайте около 3-4 минути на средна скорост, докато сместа не стане на бучки, като мокър пясък.
- 3. Добавете наведнъж яйцата и солта и започнете да месите първо на ниска, а след това на висока скорост, докато тестото не стане съвсем гладко.
- 4. Намалете на средна скорост и месете тестото още 10 минути, докато не стане еластично.
- 5. С четка намажете отвътре малки купички и бурканчетата с разтопено масло. Разпределете тестото в тях. Може да ползвате и други форми. Оставете тестото за около 2 часа, за да бухне. Загрейте фурната на 190 градуса*. Печете oкoло 15 минути.
- 6. За сиропа кипнете захарта и водата в малка тенджера. Оставете да ври, докато малко се сгъсти. Свалете от огъня след около 5 минути.
- 7. Оставете напълно да се изстуди, след това добавете рома и настърганите кори на лимона и портокала. Разбъркайте добре и оставете настрана.
- 8. Когато печеното тесто е съвсем изстудено, залейте го със сироп, изчакайте докато не попие изцяло и отново залейте. Тестото трябва да бъде напълно сиропирано.
- Украсете с разбитата сладкарска сметана. Добавете парчетата пресни ягоди и няколко листа от мента.
- *Печете във фурна без вентилатор.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Стоян и Лора
Десерт „Три млека“
Рецепти Джейми Оливър
Целувка с круши и шоколадов сос
Рецепти Рудолф ван Веен
Баклава с богат пълнеж
Рецепти Марк Мориарти
Класически плодови тарталети
Рецепти Рудолф ван Веен
Лимоново тирамису
Рецепти Рудолф ван Веен
Ванилово-лимонов тарт
Рецепти Рудолф ван Веен
Коледен щолен
Рецепти Надия Хюсеин
Надупчен кейк с кафе и портокалов крем
Рецепти Надия Хюсеин
Чийзкейк "Итън мес"
Рецепти Кирстен Тиболс
Шоколадови пеперуди