Свързани предаванияНина Бабич: Моята френска пекарнаГледайте Вторник 1 Октомври, 13:00 | Вторник 1 Октомври, 13:30

Начин на приготвяне:

  1. За тестото сложете сухата мая в купата на миксера и добавете малко хладка вода. Оставете да престои 10 минути.
  2. Добавете брашното, маслото и меда, разбивайте около 3-4 минути на средна скорост, докато сместа не стане на бучки, като мокър пясък.
  3. Добавете наведнъж яйцата и солта и започнете да месите първо на ниска, а след това на висока скорост, докато тестото не стане съвсем гладко.
  4. Намалете на средна скорост и месете тестото още 10 минути, докато не стане еластично.
  5. С четка намажете отвътре малки купички и бурканчетата с разтопено масло. Разпределете тестото в тях. Може да ползвате и други форми. Оставете тестото за около 2 часа, за да бухне. Загрейте фурната на 190 градуса*. Печете oкoло 15 минути.
  6. За сиропа кипнете захарта и водата в малка тенджера. Оставете да ври, докато малко се сгъсти. Свалете от огъня след около 5 минути.
  7. Оставете напълно да се изстуди, след това добавете рома и настърганите кори на лимона и портокала. Разбъркайте добре и оставете настрана.
  8. Когато печеното тесто е съвсем изстудено, залейте го със сироп, изчакайте докато не попие изцяло и отново залейте. Тестото трябва да бъде напълно сиропирано.
  9. Украсете с разбитата сладкарска сметана. Добавете парчетата пресни ягоди и няколко листа от мента.

*Печете във фурна без вентилатор.

Продукти

За тестото:

300 г брашно
110 г краве масло, нарязано на кубчета
12 г мед
7 г суха мая
375 г яйца (7 яйца)

2 г сол

масло за намазване

 

За сиропа:

200 г захар

300 г вода

40 г ром

настъргана кора от 1 лимон

настърганата кора от 1 портокал

 

За сервиране:

500 г сладкарска сметана

пресни ягоди

листенца мента

Свързани рецепти