Солено печиво с бутер тесто и пълеж от телешка и свинска кайма, овкусен с много подправки. Рулото се поднася с пикантен доматен сос за топене.

Продукти

  • 2 листа бутер тесто (550 г)
  • 2 с.л. зехтин Екстра върджин
  • 1 глава лук
  • 3 скилидки чесън
  • 3 ч.л. семена кориандър
  • 1 ч.л. прясно смлян черен пипер
  • ½ ч.л. смлян бахар
  • ¼ ч.л. смляно индийско орехче
  • 500 г телешка кайма
  • 2 сурови свински наденички
  • 2/3 ч.ч. галета панко
  • 1 яйце
  • 1 ч.л. черен сусам
  • сол и черен пипер
  • За пикантния доматен сос:
  • 1/3 ч.ч. зехтин Екстра върджин
  • 500 г чери домати
  • 2 скилидки чесън
  • ¼ ч.ч. кафява захар
  • 2 ч.л. доматено пюре
  • 2 ч.л. червен винен оцет
  • листа босилек

Начин на приготвяне:

  • 1. За плънката сипете 1 с.л. зехтин в тиган и запечете семената кориандър в него за 1-2 минути. След това ги счукайте в хаванче.
  • 2. В същия тиган сипете 1 с.л. зехтин и запържете нарязания на ситно лук с щипка сол, за 3-4 минути, до омекване. Добавете нарязания на ситно чесън, 2/3 от запечените счукани семена кориандър, черния пипер, бахара и индийското орехче. Гответе 2 минути и оставете сместа да изстине.
  • 3. В голяма купа сипете телешката кайма (да съдържа и мазнина) и добавете вътрешността на свинските наденички. Добавете и охладената смес, яйцето и галетата. Добавете 1 ч.л. сол и омесете добре с ръце.
  • 4. Работете с много охладено бутер тесто, най-добре извадено от фризера. Поръсете голяма повърхност с брашно и върху нея постелете голям лист хартия за печене. В долната част подредете по дължина листовете бутер тесто, като ги застъпвате леко. След това оформете дълга наденица от сместа за плънка и я поставете в долния край на тестото. Намажете тестото с разбито яйце. След това започнете да навивате рулото, като си помагате с хартията. С помощта на вилица притиснете тестото там, където се съединява. Обърнете наобратно рулото и го завийте като охлюв, като оставяте 2 см свободно разстояние между парчетата.
  • 5. Прехвърлете рулото в тава, постлана с хартия за печене, намажете го с яйце и го поръсете с останалите семена кориандър, черен сусам и сол. Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса (с вентилатор) 45 минути.
  • 6. За пикантния доматен сос сипете зехтина в тиган и го загрейте. Подредете чери доматите на един слой и ги запържете на висока температура за 2-3 минути, докато се разпукат. Поръсете със сол и черен пипер. Добавете нарязания на ситно чесън и гответе още 1 минути. След това добавете доматеното пюре, захарта и оцета. Поръсете с листа босилек и гответе 5-6 минути. С помощта на преса за картофи намачкайте доматите и овкусете със сол и черен пипер. Оставете соса да изстине.
  • 7. Поднесете парче руло с наденица с гарнитура от пикантен доматен сос.

Свързани рецепти

Виж всички