Рулото с мак е популярно в много европейски страни, в някои от тях се приготвя за Великден. Тестото за рулото се приготвя с мая, а за пълнежа маковете семе се смила е се смесва със захар, стафиди и прясно мляко.

Продукти

  • За тестото:
  • 400 г брашно + за замесване
  • 2 пакетчета суха мая
  • 60 г захар
  • 200 мл прясно мляко + за разбиване на яйцето
  • 3 яйца + 1 яйце за мазане (М размер)
  • 30 г краве масло
  • 1 с.л. заквасена сметана
  • кората от 1 лимон
  • 2 с.л. ром
  • За плънката:
  • 300 г маково семе
  • 250 мл прясно мляко
  • 150 г захар
  • 60 г стафиди
  • 3 с.л. ром
  • кората от 1 лимон
  • За поръсване:
  • пудра захар

Начин на приготвяне:

  • 1. Сложете брашното в купа, прибавете захарта, маята и разбъркайте. Оформете кладенче. Сипете млякото и сметаната, рома, 2 жълтъка и 1 цяло яйце, разтопеното масло и настърганата кора от лимон.
  • 2. Върху набрашнен плот замесете меко и еластично тесто и го оставете да втаса.
  • 3. За плънката накиснете стафидите в рома. Смелете маковото семе и го смесете със захарта и затопленото мляко. Оставете го да се напои. Добавете стафидите с рома и настърганата кора от лимон.
  • 4. Разделете тестото на две и всяка половина разточете на правоъгълник.
  • 5. Намажете с плънката и завийте рула. Поставете двете рула в тава, застлана с хартия за печене. Покрийте с кърпа и оставете да втасат. Печете на 180–200 градуса за 40 минути.
  • 6. Извадете от фурната, намажете с разбито с малко мляко яйце и върнете да се допече за кратко. Охладете, нарежете и поръсете с пудра захар.

Свързани рецепти

Виж всички