Руло "Павлова" с ягоди и листа роза
Рецепта от: Рудолф ван Веен

Руло "Павлова" представлява навит изпечен блат от меренг, с пълнеж от маскарпоне и ягоди. Това руло е украсено и със сушени захаросани листа от роза, които придават на сладкиша изключителен финес.
Продукти
- 20 розови листа (1 роза)
- 1 белтък
- едра захар за поръсване
- За меренга:
- 6 белтъци
- 200 г пудра захар
- 1 с.л. царевично нишесте
- 1 с.л. оцет
- За пълнежа:
- 125 мл течна сметана
- 125 г маскарпоне
- 1 с.л. захар
- За гарниране:
- 150 г ягоди
- 20 г ядки шамфъстък, печени и безсолни
- 3 стръка мента
Начин на приготвяне:
- 1. Загрейте фурната на 50°C. Отрежете ¾ от стъблото на розата. Дръжте стъблото здраво с една ръка и леко издърпайте центъра на цветето с другата ръка. Поставете най-красивите листа в тава за печене, застлана с хартия за печене.
- 2. Разбийте белтъците с малко вода. Нанесете тънък слой белтък от двете страни на листата. Поръсете листата равномерно със захар. Поставете листата върху пръстите си и изтръскайте излишната захар. Изсушете листата във фурната за една нощ.
- 3. Загрейте фурната на 150°C. В чиста и напълно суха купа разбийте белтъците със захарта до образуването на твърди връхчета. Добавете нишестето и оцета и разбийте отново. Меренгът е готов, когато обърнете купата и пяната стои неподвижна.
- 4. Разстелете равномерно белтъчната пяна в правоъгълна тава, застлана с хартия за печене. Печете 20-30 минути.
- 5. Разбийте течната сметана, маскарпонето и захарта до плътност. Отстранете листата на ягодите и ги нарежете на четвъртинки.
- 6. Изсипете 2/3 от сместа от сметана и маскарпоне върху леко изстиналия изпечен меренг и я разнесете равномерно. Отгоре разпръснете 2/3 от нарязаните ягоди. Навийте на руло. Намажете рулото с останалия крем и поръсете с ядки шамфъстък. Украсете с останалите ягоди, захаросаните листа роза и листа мента.
- Съвет: Може да използвате ягодовия сос от рецептата „Итън мес с ментов меренг и червени плодове“, за да залеете рулото.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Стоян и Лора
Десерт „Три млека“
Рецепти Джейми Оливър
Целувка с круши и шоколадов сос
Рецепти Рудолф ван Веен
Баклава с богат пълнеж
Рецепти Марк Мориарти
Класически плодови тарталети
Рецепти Рудолф ван Веен
Лимоново тирамису
Рецепти Рудолф ван Веен
Ванилово-лимонов тарт
Рецепти Рудолф ван Веен
Коледен щолен
Рецепти Надия Хюсеин
Надупчен кейк с кафе и портокалов крем
Рецепти Надия Хюсеин
Чийзкейк "Итън мес"
Рецепти Кирстен Тиболс
Шоколадови пеперуди