Рулца от тигрови скариди

Рулца от тигрови скариди

Начин на приготвяне:

1. Разрежете стръка праз на две по дължина и го измийте добре. Използвайте само бялата и светлозелената част от него. Нарежете я на 8-10- сантиметрови парчета, след това всяко от тях нарежете на тънки ивици. 
2. Почистените млади аспержи бланширайте в тенджера с вряща подсолена вода за 2 минути. В последните 5 секунди пуснете ивичките праз. Прецедете зеленчуците и веднага ги сложете в купа с леденостудена вода за 20 секунди. Прецедете и подсушете върху кухненска хартия.
3. За рулцата нарежете на много ситно обелените лук и чесън. Задушете ги в тиган с 1-2 с.л. зехтин, на умерен огън, докато омекнат. След това ги оставете да изстинат.
4. Обелете размразените скариди и отстранете чревния им канал. Нарежете скаридите на много ситно, почти на паста. Сложете ги в купа и ги овкусете със сол и черен пипер. Добавете изстиналите лук и чесън и разбъркайте много добре сместа.
5. Поставяйте по 1 с.л. от сместа със скариди  ве диния край на всеки слайс бекон и завийте на руло. Подредете рулцата в чиния, покрийте ги с прозрачно фолио и ги поставете в хладилник докато решите да ги поднесете, за да са топли.
6. Загрейте 1 с.л. зехтин в тиган и подредете рулцата в него. Запържете ги от двете страни, докато променят цвета си, за по 1 минута. След това ги прехвърлете в тавичка и ги запечете за 5 минути в предварително загрята фурна на 125 градуса.
7. Сварете спагетините /по-тънки спагети/ във вряща подсолено вода, според указанията на пакета. Прецедете ги и ги измийте под студена течаща вода за кратко. След това ги върнете в тенджерата. 
8. За соса за спагетините в купа разбийте жълтъците с течната сметана, фино настърганата кора на лайм и сока от половината му. Добавете и настърган пармезан. Разбъркайте добре. Сложете тенджерата със спагетините върху котлона и добавете соса към тях. Затоплете ги на слаб огън,за кратко, като непрекъснато разбърквате.
9. За да затоплите зеленчуците сипете в тенджерка бульона и маслото. Щом се разтопи, добавете бланшираните зеленчуци, поръсете  черен пипер и задушете за 1-1.5 мин. като разбърквате.
10. За да сглобите ястието, отрежете тънко краищата на рулцата. В правоъгълни чинии оформете по 3 гнезда от спагетини със сос в диагонална редица. Между тях поставете вертикално 3 рулца със скариди. Разпръснете небрежно зеленчуците върху рулцата и спагетините. За завършек, с помощта на белачка за зеленчуци нарежете пармезан, по 3-4 парченца на порция.

Продукти

  • 2 глави лук шалот
  • 2 скилидки чесън
  • зехтин
  • 20 тигрови скариди
  • 8 слайса бекон
  • 1 стрък праз
  • 200 г зелени аспержи
  • 2 жълтъка
  • 200 мл течна сметана
  • 1 лайм
  • настъргана кора и сок
  • 100 г пармезан
  • 250 г спагетини
  • 100 мл бульон
  • 1 с.л. масло
  • сол и черен пипер

Свързани рецепти