Начин на приготвяне:

1. Обелете и сварете аспержите.
2. Нарежете филето от сьомга на тънки дълги парченца.
3. Направете сладко-солена марината, като сипете оцета, виното и захарта в тенджерка и варете докато захарта се разтопи.
4. За винегрета сложете жълтъците, горчицата, зеленчуковия бульон и джинджифиловия сироп /може да използвате пресен корен от джинджифил – обелен и нарязана на дребно/ в блендер. Добавете щипка листа естрагон и магданоз и разбийте. Овкусете със сол и черен пипер, разбъркайте.
5. В единия край на всяко парче рибно филе поставете парченце аспержа и лук, нарязан на тънко. Завийте на рулце и прободете с дървена клечка. Подредете така завитите рулца в дълбока чиния. Залейте рулцата с поизстиналата марината и ги оставете за 10-15 минути.
6. Краставицата нарежете на тънки, дълги ленти, с помощта на белачка за зеленчуци. Накъсайте зелената салата и радичиото на малки парченца. Оформете листата като малко букетче, добавете стръкче естрагон или магданоз, две парченца аспержа и увийте всичко като букетче, в лента краставица.
7. За украса направете ветрило от резен ябълка. Отрежете тънък резен от ябълката без да я белите. Нарежете резена на тънки ивички с остър нож. Леко притиснете резена с два пръста, за да изтече сока и започнете много бавно и внимателно да отделяте ивичките една от друга под формата на спираловидна стълба.
8. В чиния поставете букетче от салата и рулце от сьомга. Полейте с винегрета и украсете с ветрилцето от ябълка.

Продукти

  • 500 г филе от сьомга
  • 1 връзка аспержи
  • 1 краставица
  • 1 глава червен лук

За маринатата:

  • 250 мл бял винен оцет
  • 200 мл бяло сухо вино
  • 60 г захар

За винегрета:

  • 3 жълтъка
  • 1 с.л. горчица
  • 300 мл джинджифилов сироп
  • 100 мл зеленчуков бульон
  • 1 връзка пресен естрагон
  • 1 връзка магданоз
  • 1 глава радичио
  • 1 зелена салата
  • 1 зелена ябълка

Свързани рецепти