Розов тарт с ябълков сос
Рецепта от: Марта Стюарт
1. За тестото /пат бризé/ сложете в кухненски робот брашното, солта и захарта. добавете студеното масло, нарязано на кубчета и разбийте. Щом се образуват маслени трохи, добавете в движение 3-4 с.л. студена вода, за да се образува тесто. Извадете тестото върху набрашнен плот и го оформете на диск. Увийте го в прозрачно фолио и го сложете в хладилник за 1 час.
2. За
ябълковия сос сложете в голяма тенджера разрязаните на четвъртини ябълки,
лимоновия сок и водата. Захлупете съда и гответе на силен огън докато сместа
заври, като разбърквате от време на време. Намалете силата на огъня, отхлупете
леко и варете до омекване на ябълките, около 40 минути. Прецедете сварените ябълки
през цедка /не много фина/, за да отстраните семките и кожата на ябълките.
Съхранявайте така получения ябълков сос в хладилник до 1 седмица.
3. Разточете тестото върху набрашнен плот в кръг с диаметър 30-35 см. /ако формата за пая е 25 см/. Навийте тестото на точилката и го прехвърлете в плитка форма за пай с подвижно дъно. Притиснете внимателно тестото по дъното и стените на формата. С помощта на точилката отделете излишното тесто по ръба. Надупчете дъното на тестото с вилица. Поставете тестото във фризер за 15 минути.
4. Смачкайте с ръце лист хартия за печене и го поставете върху тестото. Изсипете голямо количество суров боб. Печете в предварително загрята фурна на 190 градуса 25 минути. Отстранете хартията с боба и печете още 10 минути, до златисто.
4. Смачкайте с ръце лист хартия за печене и го поставете върху тестото. Изсипете голямо количество суров боб. Печете в предварително загрята фурна на 190 градуса 25 минути. Отстранете хартията с боба и печете още 10 минути, до златисто.
5. В тенджерка сложете маслото да се разтопи. Добавете сол, захар, 1 с.л. калвадос и 1.5 ч.ч. ябълков сос. Разбъркайте докато сместа стане гладка и лъскава.
6. Изсипете пълнежа върху поизстиналата изпечена кора на пая. Издълбайте сърцевината със семките на 2 предварително измити и подсушени небелени ябълки. Нарежете ги на много тънки кръгчета с помощта на ренде мандолина. Подредете ябълките върху пълнежа в кръг, като леко ги застъпвате. Печете пая в предварително загрята фурна на 190 градуса 15 минути.
7. В тенджерка сипете желе от червени боровинки или касис заедно с 1 с.л. калвадос. Разбъркайте до гладкост.
7. В тенджерка сипете желе от червени боровинки или касис заедно с 1 с.л. калвадос. Разбъркайте до гладкост.
8. Изстиналия ябълков пай прехвърлете върху поднос. С помощта на четка намажете повърхността му с топло желе.
Продукти
- За пат бризé:185 г брашно 0.5 ч.л. сол 1 ч.л. захар 110 г безсолно масло 3 с.л. леденостудена водаЗа пълнежа:1.5 ч.ч. розов ябълков сос 2 червени ябълки 3 с.л. желе от червени боровинкиЗа ябълковия сос:1.8 кг червени ябълки Макинтош 900 г червени ябълки 50 мл лимонов сок 1.5 ч.ч. вода
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Марта Стюарт
Марокански кейк със сушени плодове
Рецепти Марта Стюарт
Бърз хляб със семена
Рецепти Марта Стюарт
Пай "Бандана" с боровинки
Рецепти Марта Стюарт
Спанакопита
Рецепти Марта Стюарт
Пай със сливи и крем фреш
Рецепти Марта Стюарт
Баклава
Рецепти Марта Стюарт
Фокача с грозде
Рецепти Марта Стюарт
Пай с ром и стафиди
Рецепти Марта Стюарт
Овесени бисквити с крем от фъстъчено масло
Рецепти Марта Стюарт
Торта Линцер