Ротердамски вафлени курабийки

Ротердамски вафлени курабийки

Начин на приготвяне:

1. Върху плота смесете маслото с пудрата захар. Добавете настърганата лимонова кора и бъркайте с пръсти докато захарта се поеме от маслото. Добавете брашното и омесете тесто. Сплескайте топката тесто и я увийте в прозрачно фолио. Оставете тестото за половин час в хладилник.
2. Смелете бадемите фино в блендер и ги пресипете в купа. Добавете захарта и белтъка и омесете пастата с ръце. Ако тестото е твърдо, добавете още белтък. Разточете бадемовата паста върху плота на два дълги фитила с помощта на дланите си.
3. Разточете тестото в правоъгълна форма, като поръсвате плота с брашно. Поставете тестото в плокса тава, постлана с хартия за печене и го намажете с разбития жълтък със сметана. Поставете двата фитила от бадемова паста върху тестото, на разстояние един от друг. Намажете и тях със сместа с жълтък. Печете тестото в предварително загрята фурна на 180 градуса 13-15 минути, до златисто.
4. Докато е още топло тестото, с помощта на нож за тесто изрежете неравните ръбчета. След това разрежете на правоъгълничета с размери 8 х 6 см.
5. Подредете курабийките в чиния и ги оставете да изстинат, за да станат хрупкави.

Продукти

За тестото:

  • 200 г пудра захар
  • 400 г масло
  • 500 г брашно
  • 1 лимон
  • настъргана кора

За бадемовата паста:

  • 200 г захар
  • 200 г бадеми
  • 1 белтък

Допълнително:

  • 1 жълтък
  • 4 с.л. течна сметана

Свързани рецепти