Ротердамски вафлени курабийки
Рецепта от: Рудолф ван Веен
1. Върху плота смесете маслото с пудрата захар. Добавете настърганата лимонова кора и бъркайте с пръсти докато захарта се поеме от маслото. Добавете брашното и омесете тесто. Сплескайте топката тесто и я увийте в прозрачно фолио. Оставете тестото за половин час в хладилник.
2. Смелете бадемите фино в блендер и ги пресипете в купа. Добавете захарта и белтъка и омесете пастата с ръце. Ако тестото е твърдо, добавете още белтък. Разточете бадемовата паста върху плота на два дълги фитила с помощта на дланите си.
3. Разточете тестото в правоъгълна форма, като поръсвате плота с брашно. Поставете тестото в плокса тава, постлана с хартия за печене и го намажете с разбития жълтък със сметана. Поставете двата фитила от бадемова паста върху тестото, на разстояние един от друг. Намажете и тях със сместа с жълтък. Печете тестото в предварително загрята фурна на 180 градуса 13-15 минути, до златисто.
4. Докато е още топло тестото, с помощта на нож за тесто изрежете неравните ръбчета. След това разрежете на правоъгълничета с размери 8 х 6 см.
5. Подредете курабийките в чиния и ги оставете да изстинат, за да станат хрупкави.
2. Смелете бадемите фино в блендер и ги пресипете в купа. Добавете захарта и белтъка и омесете пастата с ръце. Ако тестото е твърдо, добавете още белтък. Разточете бадемовата паста върху плота на два дълги фитила с помощта на дланите си.
3. Разточете тестото в правоъгълна форма, като поръсвате плота с брашно. Поставете тестото в плокса тава, постлана с хартия за печене и го намажете с разбития жълтък със сметана. Поставете двата фитила от бадемова паста върху тестото, на разстояние един от друг. Намажете и тях със сместа с жълтък. Печете тестото в предварително загрята фурна на 180 градуса 13-15 минути, до златисто.
4. Докато е още топло тестото, с помощта на нож за тесто изрежете неравните ръбчета. След това разрежете на правоъгълничета с размери 8 х 6 см.
5. Подредете курабийките в чиния и ги оставете да изстинат, за да станат хрупкави.
Продукти
- За тестото:200 г пудра захар 400 г масло 500 г брашно 1 лимон настъргана кораЗа бадемовата паста:200 г захар 200 г бадеми 1 белтъкДопълнително:1 жълтък 4 с.л. течна сметана
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Бисквити с кашкавал
Рецепти Хляб със сирене и маслини
Рецепти Рудолф ван Веен
Бохемски колачета
Рецепти Рудолф ван Веен
Колебяка
Рецепти Рудолф ван Веен
Кралски кейк
Рецепти Рудолф ван Веен
Кекс с гранола
Рецепти Божана Кацарова
Гювеч със заешко и гъби
Рецепти Божана Кацарова
Козуначена торта
Рецепти Нина Бабич
Сладкиш с бадеми и шоколад
Рецепти Рудолф ван Веен
Сладка пица с плодове