Ризото топчета
Рецепта от: Габриеле Спонза

1. Залейте сухите гъби с гореща вода и ги оставете за 20 минути. Обелете и нарежете лука на ситно.
2. Загрейте 1-2 с.л. зехтин в тиган и добавете лука. Поръсете със сол и разбъркайте. Запържете докато омекне.
3. Добавете ориза и го запържете, като го разбърквате непрекъснато. Добавете бялото вино и разбъркайте. Щом то се изпари, започнете да добавяте малко по малко зеленчуков бульон. След всяко наливане на бульон, оставете ориза да поеме течността и щом можете да направите пътечка с шпатула в ориза, добавете още бульон. Продължете до сваряване на ориза.
4. Дръпнете ориза от котлона и докато е още топъл, добавете нарязаните гъби и разбъркайте. Добавете настърган пармезан и разбъркайте. Накрая добавете маслото на парченца и разбъркайте енергично, докато то се разтопи. Пресипете ризотото в плоска чиния или тавичка и го разстелете, за да изстине.
5. Нарежете кашкавал на малки кубчета. В една купа разбийте яйцата. В друга купа сипете брашно, а в трета - галета. С ръце взимайте по малко от сместа и оформяйте кръгли топчета. Във всяко топче поставете кубче кашкавал и оформете отново топчетата между дланите си.
6. Сипете 1 пръст зехтин в тиган и го загрейте. Овалвайте всяко ризото топче първо в брашно, изтръскайте излишното. След това потопете в яйцата и накрая - в галетата. Пържете топчетата до златисто, от всички страни. Извадете топчетата върху кухненска хартия.
7. В плоска чиния направете "легълца" от настърган пармезан за всяко топче. Поръсете топчетата с нарязани листа мента.
2. Загрейте 1-2 с.л. зехтин в тиган и добавете лука. Поръсете със сол и разбъркайте. Запържете докато омекне.
3. Добавете ориза и го запържете, като го разбърквате непрекъснато. Добавете бялото вино и разбъркайте. Щом то се изпари, започнете да добавяте малко по малко зеленчуков бульон. След всяко наливане на бульон, оставете ориза да поеме течността и щом можете да направите пътечка с шпатула в ориза, добавете още бульон. Продължете до сваряване на ориза.
4. Дръпнете ориза от котлона и докато е още топъл, добавете нарязаните гъби и разбъркайте. Добавете настърган пармезан и разбъркайте. Накрая добавете маслото на парченца и разбъркайте енергично, докато то се разтопи. Пресипете ризотото в плоска чиния или тавичка и го разстелете, за да изстине.
5. Нарежете кашкавал на малки кубчета. В една купа разбийте яйцата. В друга купа сипете брашно, а в трета - галета. С ръце взимайте по малко от сместа и оформяйте кръгли топчета. Във всяко топче поставете кубче кашкавал и оформете отново топчетата между дланите си.
6. Сипете 1 пръст зехтин в тиган и го загрейте. Овалвайте всяко ризото топче първо в брашно, изтръскайте излишното. След това потопете в яйцата и накрая - в галетата. Пържете топчетата до златисто, от всички страни. Извадете топчетата върху кухненска хартия.
7. В плоска чиния направете "легълца" от настърган пармезан за всяко топче. Поръсете топчетата с нарязани листа мента.
Продукти
- 1 глава лук зехтин сол 1 ч.ч. ориз арборио 0.5 ч.ч. бяло вино 1 литър зеленчуков бульон 1 шепа сушени диви гъби 2 шепи настърган пармезан 5 с.л. масло кашкавал 2 яйца 1 ч.ч. брашно 1 ч.ч. галетаДопълнително: листа мента настърган пармезан
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Габриеле Спонза
Бананови кюфтета
Рецепти Габриеле Спонза
Сандвич с пилешки рулца
Рецепти Габриеле Спонза
Доматена супа със сироп от нар
Рецепти Габриеле Спонза
Лефер с полента
Рецепти Габриеле Спонза
Сос тартар
Рецепти Габриеле Спонза
Бонфиле с пюре от целина
Рецепти Габриеле Спонза
Севиче със скумрия
Рецепти Габриеле Спонза
Ябълков десерт
Рецепти Габриеле Спонза
Крем-супа от сладки картофи
Рецепти Габриеле Спонза
Ябълков крамбъл