Ризото топчета

Ризото топчета

Начин на приготвяне:

1. Залейте сухите гъби с гореща вода и ги оставете за 20 минути. Обелете и нарежете лука на ситно.
2. Загрейте 1-2 с.л. зехтин в тиган и добавете лука. Поръсете със сол и разбъркайте. Запържете докато омекне.
3. Добавете ориза и го запържете, като го разбърквате непрекъснато. Добавете бялото вино и разбъркайте. Щом то се изпари, започнете да добавяте малко по малко зеленчуков бульон. След всяко наливане на бульон, оставете ориза да поеме течността и щом можете да направите пътечка с шпатула в ориза, добавете още бульон. Продължете до сваряване на ориза. 
4. Дръпнете ориза от котлона и докато е още топъл, добавете нарязаните гъби и разбъркайте. Добавете настърган пармезан и разбъркайте. Накрая добавете маслото на парченца и разбъркайте енергично, докато то се разтопи. Пресипете ризотото в плоска чиния или тавичка и го разстелете, за да изстине.
5. Нарежете кашкавал на малки кубчета. В една купа разбийте яйцата. В друга купа сипете брашно, а в трета - галета. С ръце взимайте по малко от сместа и оформяйте кръгли топчета. Във всяко топче поставете кубче кашкавал и оформете отново топчетата между дланите си.
6. Сипете 1 пръст зехтин в тиган и го загрейте. Овалвайте всяко ризото топче първо в брашно, изтръскайте излишното. След това потопете в яйцата и накрая - в галетата. Пържете топчетата до златисто, от всички страни. Извадете топчетата върху кухненска хартия.
7. В плоска чиния направете "легълца" от настърган пармезан за всяко топче. Поръсете топчетата с нарязани листа мента.

Продукти

  • 1 глава лук
  • зехтин
  • сол
  • 1 ч.ч. ориз арборио
  • 0.5 ч.ч. бяло вино
  • 1 литър зеленчуков бульон
  • 1 шепа сушени диви гъби
  • 2 шепи настърган пармезан
  • 5 с.л. масло
  • кашкавал
  • 2 яйца
  • 1 ч.ч. брашно
  • 1 ч.ч. галета

Допълнително:

  • листа мента
  • настърган пармезан

Свързани рецепти