Начин на приготвяне:

1. Обелете тиквата и я нарежете на резени. Подредете ги легнали в голяма плоска тава и ги полейте с малко зехтин. Поръсете със сол, черен пипер и листенца мащерка. Печете тиквата  в предварително загрята фурна на 220 градуса 40 минути.
2. Подредете резените бекон между парчетата тиква и поръсете с мед. Печете още 10 минути.
3. Разтопете маслото в тенджера, докато се запени. Натиснете небелената скилидка чесън с нож и я пуснете в него заедно с нарязания на ситни кубчета лук. Запържете го до прозрачност.
4. Добавете ечемика и бъркайте в продължение на 1-2 минути. добавете бялото вино и щом то кипне, започнете да добавяте черпак по черпак топъл зеленчуков или месен бульон. Бъркайте ечемика, докато той поеме течността. Гответе до готовност.
5. Нарежете 4 резена печена тиква на кубчета и ги намачкайте леко с вилица. Добавете ги при ечемика и разбъркайте. Накрая добавете малка бучица масло и настъргания фино пармезан. Разбъркайте и дръпнете ризотото от огъня.
6. Сервирайте ризотото в дълбоки чинии, като поставите върху него парче печена тиква и резен бекон.

Продукти

  • 300 г перлен ечемик
  • 4 слайса бекон или панчета
  • 1 литър зеленчуков бульон
  • 1 ч.ч. бяло вино
  • 3 с.л. течен мед
  • 1 скилидка чесън
  • 0.5 глава лук
  • 1 връзка мащерка
  • 50 г масло
  • шепа настърган пармезан
  • сол и черен пипер

Свързани рецепти