Ризото с пресен грах и скариди
Рецепта от: Силвия Колока
1. Извадете зърната грах от шушулките. Обелете и почистете скаридите. Сварете зеленчуков бульон от лук, моркови, целина, шушулките от граха и обвивките на скаридите.
2. Обелете и нарежете лука на ситно. Сипете зехтина и 1 с.л. масло в тиган и изчакайте то да се разтопи. Запържете лука докато стане прозрачен.
3. Добавете щипка сол, а след това ориза. Запържете го при непрекъснато разбъркване до прозрачност. Сипете бялото вино и изчакайте то да се изпари.
4. Започнете да сипвате по един черпак от топлия бульон към ориза. Оризът трябва да е покрит с течност. Не бъркайте, а раздвижвайте леко сместа докато течността се поеме от ориза. Добавете следващия черпак бульон и продължете по този начин в продължение на 16-17 минути. Оризът трябва да е сварен "ал денте".
5. Добавете граха и разбъркайте. Овкусете със сол и черен пипер. Добавете още 1 с.л. масло и един черпак бульон. Изключете котлона и разбъркайте. Накрая добавете скаридите. Дръпнете тигана от котлона и го захлупете. Оставете го за 2-3 минути настрани. Сервирайте ризотото в дълбоки чинии.
Продукти
- 1 глава лук шалот
- 1 ч.ч. зърна пресен грах
- 2 с.л. зехтин екстра върджин
- 2 с.л. масло
- 350 г ориз арборио или карнароли
- 200 мл бяло сухо вино
- 2 литра зеленчуков бульон
- 12 обелени скариди
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Шейн Делия
Мухлама
Рецепти Джъстин Скофийлд
Канелони с гъби
Рецепти Найджъл Слейтър
Доматена яхния с куркума и кисело мляко
Рецепти Стоян и Лора
Гратен от пилешко и ньоки
Рецепти Джейми Оливър
Ризото с печени на скара гъби
Рецепти Джейми Оливър
Печено пиле с картофи и домати
Рецепти Джейми Оливър
Месо с пролетни зеленчуци
Рецепти Джейми Оливър
Печени моркови и цвекло с пържоли
Рецепти Джейми Оливър
Доматен сос и тесто за пица
Рецепти Джейми Оливър
Пица "Маргарита" и пица калцоне