1. Извадете зърната грах от шушулките. Обелете и почистете скаридите. Сварете зеленчуков бульон от лук, моркови, целина, шушулките от граха и обвивките на скаридите.

2. Обелете и нарежете лука на ситно. Сипете зехтина и 1 с.л. масло в тиган и изчакайте то да се разтопи. Запържете лука докато стане прозрачен.

3. Добавете щипка сол, а след това ориза. Запържете го при непрекъснато разбъркване до прозрачност. Сипете бялото вино и изчакайте то да се изпари.

4. Започнете да сипвате по един черпак от топлия бульон към ориза. Оризът трябва да е покрит с течност. Не бъркайте, а раздвижвайте леко сместа докато течността се поеме от ориза. Добавете следващия черпак бульон и продължете по този начин в продължение на 16-17 минути. Оризът трябва да е сварен "ал денте".

5. Добавете граха и разбъркайте. Овкусете със сол и черен пипер. Добавете още 1 с.л. масло и един черпак бульон. Изключете котлона и разбъркайте. Накрая добавете скаридите. Дръпнете тигана от котлона и го захлупете. Оставете го за 2-3 минути настрани. Сервирайте ризотото в дълбоки чинии.

Продукти

  • 1 глава лук шалот
  • 1 ч.ч. зърна пресен грах
  • 2 с.л. зехтин екстра върджин
  • 2 с.л. масло
  • 350 г ориз арборио или карнароли
  • 200 мл бяло сухо вино
  • 2 литра зеленчуков бульон
  • 12 обелени скариди

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички