Ризото с пъдпъдък
Рецепта от: Лука Чиано
Това е рецепта за кремообразно бяло ризото, обогатено с пармезан и пушена скаморца. А пошираният в зехтин пъдпъдък допълва вкуса на ориза.
Продукти
- ¼ глава лук
- 100 г масло
- 20 мл зехтин екстра върджин
- 300 г пушен ориз Карнароли
- 2 пъдпъдъка
- ½ ч.ч. бяло вино
- 1.200 мл пилешки бульон
- 80 г прошуто
- ½ връзка салвия
- 1 стрък розмарин
- ½ глава чесън
- 1 ч.л. зърна черен пипер
- 500 мл пушен зехтин екстра върджин
- 100 г пармезан
- 50 г пушена скаморца
- сол и черен пипер
Начин на приготвяне:
- 1. В дълбока тавичка сипете 500 мл пушен зехтин екстра върджин и в него пуснете стръковете розмарин и салвия. Разрежете небелената глава чесън по средата, хоризонтално и я поставете и нея в тавичката. Пуснете зърната черен пипер, добавете сол и цели парчета (обрезки) от прошуто. Разрежете всеки пъдпъдък наполовина, през гръбнака. Поставете четирите половини пъдпъдък в тавичката. Покрийте с алуминиево фолио и поставете в предварително загрята на 65 градуса фурна за 20-25 минути.
- 2. В дълбок тиган сипете малко зехтин и малко масло. Запържете нарязания на ситно лук с щипка сол, докато стане прозрачен. Добавете ориза и го запържете за минута. Добавете бялото вино и изчакайте то да се изпари.
- 3. Намалете силата на огъня и започнете да добавяте черпак по черпак горещ пилешки бульон, колкото да покрие ориза. Изчаквайте течността да се абсорбира, като разбърквате от време на време. Оризът ще е готов след 16-18 минути.
- 4. Дръпнете тигана от огъня и добавете останалото нарязано на кубчета масло и фино настъргания пармезан и разбърквайте енергично докато се разтопят. След това поръсете нарязаното на малки кубчета прошуто. Разбъркайте и оставете ризотото да почине.
- 5. Преди сервиране добавете малко горещ бульон към ризотото и разбъркайте. Разпределете ризотото в големи, плоски чинии. Тръснете добре чиниите, за да се разпредели ризотото на тънък, равномерен слой. Поръсете всяка порция с настъргана пушена скаморца. Поставете половинка поширан пъдпъдък и украсете с няколко листа пържена салвия (листата се пържат в мазнина 30 секунди и се отцеждат върху кухненска хартия). Поръсете със зехтин от поширането на пъдпъдъците.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Лука Чиано
Хрупкави кошнички от ориз и мастило от сепия с крем от рикота
Рецепти Стоян и Лора
Ориз с патладжани
Рецепти Къртис Стоун
Ризото топки
Рецепти Силвия Колока
Аранчини
Рецепти Лука Чиано
Хапки от пармезан с телешки тартар
Рецепти Лука Чиано
Ригате със скариди и прошуто
Рецепти Лука Чиано
Спагети с маринована риба и сицилиански цитрусов дресинг
Рецепти Лука Чиано
Сладолед с шафран и зехтин
Рецепти Лука Чиано
Хрупкави кошнички от ориз и мастило от сепия с крем от рикота
Рецепти Лука Чиано
Сандвич с поширана в зехтин риба тон, печени домати и моцарела